Projek3R

#Projek3R - Episod 1

August 31, 2013

Projek3R sudah muncul! gegurl out there, jangan lupakan saksikan all then Projek tau. PG memang suka dan minat giler dengan 3R punya program ni. since keluaran pertama mereka lagi! program santai dan bersahaja ni, memang best! lagi pun banyak info yang di sharing bersama untuk pengetahuan kita, lebih - lebih to gegurl :)

bagi korang yang tak tahu, Projek3R telah pun ke udara pada minggu lepas. baru episod pertama. maka, bagi korang yang terlepas pandang nak tengok siri minggu lepas punya episod tu, korang can check this out here #PROJEK3R - Episod 1.  dan dan, nak tengok gambar - gambar aktiviti Projek3R minggu lepas, check this site Facebook : https://www.facebook.com/hashtag/projek3r ! senang je kan :)



Dalam episod ini, calon-calon hos 3R dibawa untuk melakukan cabaran lasak. Kriteria-kriteria yang diuji antaranya ialah semangat bekerjasama dalam pasukan selain melihat keberanian dan keyakinan peribadi dalam mengatasi cabaran-cabaran yang diberikan.

so korang ! hari ni jangan lupa temujanji kita ye, Projek3R - Episod 2 :) sebab di fahamkan, minggu ini ada penyingkiran berlaku. sedih pula kalau da bab penyingkiran ni. ye la, baru juga sesi suai kenal kan. da rasa seperti keluarga. tup - tup terpaksa berpisah pula. sobsob ~

much love. PG

download kl gangster 2

Punca Filem KL Gangster 2 Tersebar !

August 31, 2013

Filem KL Gangster 2 Tersebar! assalamualaikum. hollas fellas! ini berita yang agak mengecewakan sebenarnya kan. ye la, da penat - penat bikin filem, belum sempat di keluarkan di pawagam, ada pula yang sabotaj dengan pengeluaran filem ini yang boleh sahaja di donlod di mana - mana. tidak ! kalau aku pun sebagai peneraju utama filem ini, memang sakit hati la wei. 

kata shamsul yusof :

 kredit to : belogharian1
"Hanya orang tertentu sahaja menyimpan CD asal filem ini. Saya syak bahawa ia bermula ketika kami melakukan pra-tayangan di sebuah pawagam dan ketika itu saya turut hadir dalam majlis itu."

Menurut Yusof, video yang tersebar itu serupa seperti yang ditayangkan waktu itu dan dia tidak menolak kemungkinan bahawa individu yang sama terlibat.

"Filem yang berbentuk digital format itu memang senang untuk disalin malah boleh dimuatnaik terus ke internet untuk tontonan secara percuma."

much love. PG

Dove

Kempen Rambutmu Mahkotamu by DOVE

August 31, 2013

Rambutmu Mahkotamu! Morning people. Assalamualaikum ! 

PG nak share ads dari encik boyfie PG, mr. Nuffnang dengan korang, yang mana DOVE ! sekarang tengah menjalankan kempen atau erti kata lain 'berhasrat' mendapatkan 10,000 suara wanita Malaysia bagi menyatakan aspirasi mereka jika bebas daripada rambut gugur ! seterusnya akan menyumbangkan RM10,000 kepada pelbagai badan kebajikan wanita melalui Dove Empowerment Fund bagi membantu para wanita di luar sana yang kurang bernasib baik bagi menikmati kehidupan yang lebih bermakna. dan untuk pengetahuan korang, PG one of Malaysians People yang punya masalah dengan keguguran rambut yang sanga kronik ! :( Tolong PG DOVE !!!! uwarghhhhh....


bersesuaian dengan Matlamat Kempen DOVE iaitu:

"Dove beriltizam untuk memperkasa dan mendorong wanita mecapai aspirasi yang dicita – tetapi kami perlukan bantuan anda."

So ! bagaimana untuk kita dapat membantu kempen ini? mudah sahaja kengkawan PG. DENGAN mengikuti tiga langkah seperti image di bawah. jangan lupa isikan ruangan yang di kehendaki tau. kot - kot joinkn diri dapat menang hadiah dari DOVE, best juga tu ! :D


tak cukup setakat itu kengkawan, dengan Dove Empowerment Fund 100 wanita daripada 10,000 yang ingin membantu wanita-wanita lain akan dipilih oleh Dove untuk mengalami dan menikmati program seperti di bawah ni tau. bestkan? PG kalau dapat Produk Dove Hair Fall Rescue tu pun, da kira bersyukur sangat - sangat !

• Sesi dandanan dan pemanjaan diri
• Produk Dove Hair Fall Rescue
• Bengkel latihan bersama tokoh-tokoh wanita
• Kelas pendandanan diri


PG da 'HANTAR'

Tanda PG SUPPORT Kempen ini. Terima Kasih DOVE
#nak kirim produk tu, jangan malu - malu tanya address ya. hehe :D

Come and see Facebook DOVE : www.facebook.com/DoveHairMalaysia NOW Peeps!

much love. PG

#sekilas

Terminal Bas Wawasan Plaza dan SELAMAT HARI KEMERDEKAAN !

August 30, 2013

 pakcik gugil, pinjam lagi gambar awak ya :D

assalamualaikum. hollas fellas. PG nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN buat semua rakyat MALAYSIA. also buat kengkawan, followers, haters (kalau ada :D), buat en. suami, mama, mama abah mentua, adik beradik PG, adik berada en. suami dan to all of you out there yang bergelar MALAYSIANS ! Semoga kita terus merdeka dan terusan merdeka !

mysabah.com saya pinjam gambar ya ^^

sebut pasal Merdeka, kat Kota Kinabalu Sabah La ni, juga ada sambutan bagi menyambut Hari Kemerdekaan iaitu 'Ambang Merdeka'. of coz di mana - mana juga ada kan?  ye la, bersama - sama menyambut detik merdekanya pukul jam 12.00 tengah malam ini. dan ecok pula ada program perarakan kontinjen sempena hari kemerdekaan. korang yang kat sabah, jangan lupa lepaskan peluang melihat sambut hari kemerdekaan ni ya :)

but then, sebut pasal merdeka ni pula, PG agak mengeram juga sebenarnya. sebab PG as pengguna perkhidmatan pengangkutan awam, petang tadi masa nak balik kerja, tidak di beritahu di mana kah perkhidmatan tersebut di pindah alih sementara waktu, dek kerana tapak terminal bas di guna pakai untuk meletak kereta berhias, para pembawa 'tanglong' dan di guna pakai oleh para kontinjen perbarisan ecok. maka ! agak mengeramkan juga. sebab, da penat - penat berjalan jauh nak ke terminal, tapi bas pula tak ada. dengan hujan lebat dan info yang di terima agak berbeda maka, keadaan menanti bas yang sedia ada, memang agak mendukacitakan !

PG tak tahu dimana silapnya tentang ini. tak best pula kan. nak sambut merdeka tapi kena bersesak - sesak pula. PG nak sambut merdeka pun rasa tak syok. hurm. PG harap sangat, isu terminal bas ni lebih - lebih lagi masa ada keramaian macam ni, di ambil kira. kan bandaraya peranginan semulajadi? hurm.

much love. PG

49 nama kongsi gelap di umum

49 Nama Kumpulan Kongsi Gelap di Umum OLEH KDN

August 29, 2013

9 Nama Kumpulan Kongsi gelap telah pun di umum oleh KDN dalam berita TV3 pukul jam 8.00 malam tadi.

kredit : sinarharian
Beliau berkata kumpulan kongsi gelap itu ialah:

- Geng 04 yang dikenal pasti bergerak aktif di Kedah, Pulau Pinang, Johor dan Kuala Lumpur.
- Geng 08 yang bergerak aktif di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Perak, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.
- Double 7 yang bergerak aktif di seluruh Semenanjung.
- Tiga Line yang bergerak aktif di 20 kawasan sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Kedah dan Perak.
- Geng 30 yang bergerak aktif di seluruh Semenanjung.
- Geng 38 yang aktif di 14 kawasan di Kepong, Jinjang dan Setapak di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan di Johor Baharu, Johor.
- Geng 24 (aktif di enam kawasan di Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang,


Perak dan Johor

- Geng 18 (aktif di lapan kawasan di Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan Johor)
- Geng 36 (aktif di Perak, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur)
- Gee Ah Eng
- Loh Kuan
- Tiang Yee Tong
- Geng 21
- Ang Soon Thong
- Wah Kee
- Sio Sam Ong
- PNEH
- Hong Hong San
- Hai San
- Sin Ang Bin
- New Cell 20
- Jit It Hai
- Sio Koon Tong
- Gee Lam Kor
- Geng Leng Hor
- Geng 35
- Geng 303
- Geng Satu Hati

DI SABAH:
- Sabah ATAP
- Hung Ann
- Sui Yuk
- Otai
- Borneo Red EMP


DI SARAWAK:
- Sarawak Ah Ngau
- Batu Tiga
- Ah Feng
- Batu 10
- Sibu T
- Ah Seng
- Ah Chin
- Lee Lung
- Lo Han
- Sg Merah
- Sg Badut
- Ting Ching Lee
- Tua Cak Lee
- Teksi Station
- Pintu Merah
- Krokop

kredit : sinarharian

much love. PG

nuffnang

iklan nuffnang tidak keluar!

August 28, 2013

assalamualaikum fellow. ni PG nak tanya korang, kot - kot korang ada masalah yang sama dengan PG. sebab PG baru perasan yang mana iklan dari encik nuffy, tak muncul di blog PG. pelik bin hairan juga ni. korang perasan atau PC tradisional PG sebenarnya yang bermasalah tak boleh nak terima sebarang iklan berterbangan di udara?


tiga - tiga iklan tak muncul :( semoga encik nuffy ads segera sembuh !

much love. PG

buku rujukan kenaikan pangkat gred n27

Lulus Bahagian (1C) Peperiksaan Khas Kenaikan Pangkat ke Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27

August 28, 2013

hollas. assalamualaikum fellas ! syukur alhamdulillah. bukan pasal menang rm80,000.00 dari hotFM tu, tapi syukur alhamdulillah sebab PG lulus salah satu bahagian kertas Peperiksaan Khas Kenaikan Pangkat ke Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 yang PG pernah sit beberapa bulan yang lalu. PG lulus bab ni,

BAHAGIAN (1C) (BUKU RUJUKAN):
1. Peraturan-Peraturan Pegawai Awam Negeri Sabah 2008
2.  Arahan Perbendaharaan
3. Tatacara Pengurusan Stor


dua bahagian lagi iaitu (2C) dan (3C) pula, KANDAS. tapi memang da agak bab tu akan repet semula. nak study bab tu pun memang PG angkat tangan la. tak pe la. sekurang - kurangnya da lepas 1 bahagian pun da bersyukur sangat - sangat. nanti nak repet 2 bahagian lagi, senang la :D waaa. senang la sangat :)

much love. PG

HOTFM !

Pembayang 'Berbadan Dua' TEKA SUARA HOT FM : MENANG 80,000 RIBU RINGGIT MALAYSIA !

August 28, 2013

morning. assalamualaikum fellas. ok ! Meja da clear se clear nya. kepala pun tak serabut da. maka ! masa untuk plan kerja seterusnya. tapi sebelum itu, PG nak sebarkan kat korang semua, yang minat dan gila sangat dekat radio hot fm tu, sebab mereka tengah ada duit sebanyak ringgit malaysia lapan puluh ribu riban tu, yang nak di berikan kepada seorang pemenang yang berjaya meneka dengan betul 5 SUARA yang mereka cari ! da mencecah ke jumlah tu. fuyooo!

pakcik gugil, saya pinjam gambar awak lagi :D

so, good luck pada korang semua ! usaha tangga kejayaan bah kan :D nanti kita sambung lagi, sebab PG ada kerja nak kena buat ! :)

much love. PG

LINE !

August 27, 2013

 pakcik gugil, pinjam sat gambar awak !

LINE! Ya. PG tahu korang punya apps line dekat mobile fon korang canggih tu kan? PG pun ada. tapi baru donlod hari ni dan baru nak belajar pakai. hehe. ni la kalau orang kata, dunia internet hanya di hujung jari saja. di hujung jari pun, jangan di salah guna, sudah la ya :D sebut pasal LINE ! jikalau korang tidak tahu, Malaysia punya duta untuk INI. tak lain tak bukan, NEALOFA & NAZIM OTHMAN. tapi kenapa dalam iklan kat TV3 tu ada sorang lagi mamat tu erk. sapa ntah nama dia tu, PG lupa da.

Nazim & Nealofa - kredit to : Nisa Kay

so korang, kalau tak cukup - cukup lagi pakai whatspp, wechat bagai. talk semua. bolehlah donlod LINE sama.

much love. PG

nuffnang

Wahai Para Empunya Iklan BERBAYAR Yang Suka Letak URL IKLAN DI SHOUTMIX

August 27, 2013

assalamualaikum. morning fellas ! ni PG nak habaq sat. sebab PG rasa da tiba masanya benda ni harus di perkatakan dan di katakan (katak?) sebenarnya. Tajuk saya agak panjang. tapi saya tak kisah ")

ok !. LATELY, PG perasan kat kotak SHOUTMIX PG penuh dengan url - url yang tidak menuju ke arah yang benar. contoh ! SHARE / SAYS atau BIT? (apa benda ntah). 

"terus terang. PG da agak malas nak klik nama - nama blog kat sana yang PG tak sure dari mana datangnya. kecuali ianya tertera url "blogspot atau com". 

tolong la ya. kalau korang nak PG klik ads iklan korang and masuk rm0.20 tu, just say it ! tak adil la nanti dengan another blogger. why not, korang just tinggalkan url blog korang, and mention "PG ! saya da klik iklan dari boyfie mr. nuffnang awak, nanti awak klik boyfie saya pula ye!

ar. kan simple ! saya pernah terbaca, jika kita nak earn dari ads kita tu, kita kena tunggu ads tu running sehingga keseluruhan page terbuka habis - habis dan tak akan berlari - lari lagi nak buat pusingan ! 

tapi kalau awak just put link ads tu dekat kotak shoutmix saya, and saya tertekan, and saya akan segera 'X' kan. sebab saya tak nak  risiko ke masukan 'virus' dekat PC Tradisional saya. tak kan awak rugi tu? tolonglah fikir - fikir kan ya. tak guna awak nak letak iklan ads awak bagai, awak nak berblog bagai tapi awak buat macam tu. mungkin awak boleh buat perkara demikian rupa dekat blog lain. 

dan untuk pengetahuan korang. saya juga punya ads yang sama. dan saya pernah buat benda yang sama dengan korang buat. menjaja url link saya hanya untuk di klik. tapi since boypren mr. nuffy saya pernah kata jangan buat macam tu dan earn saya akan di batalkan, maka saya tidak lagi berbuat demikian rupa. saya ingatkan kengkawan blogger sama. jangan letak url link ads awak kat shoutmix saya atau mana - mana blog, jika awak tak nak 1000myr atau berapa nilai pun earn yang awak kumpul di tarik balik. saya pernah kena dan menyesal pun tak boleh nak kata apa da kan. dan saya harap tidak pada korang. 

much love. PG

wawa zainal berhijab

Wawa Zainal Comel Berhijab :)

August 26, 2013

hollas fellas. assalamualaikum again. PG nak share gambar Wawa Zainal yang comel bertudung ataupun berhijab :) comelkan dia ;)



kata wawa :

“Saya tidak nafikan sekarang ini saya sering bertudung. Saya sedang belajar berubah ke arah kebaikan secara berperingkat. Doakan yang terbaik untuk saya,” ujar Wawa Zainal ketika mengulas desas-desus yang mendakwa dia kini tampil bertudung setelah dilihat beberapa kali tampil di khalayak dengan imej wanita muslimah.

“Kalau ada yang ternampak saya memakai tudung di luar, mereka memang tidak salah orang. Saya selalu pakai tudung sekarang ini. Cuma bukan secara kekal. Belum terfikir untuk berubah sepenuhnya. Saya tidak mahu berubah secara drastik, tetapi biarlah berperingkat. Sekarang ini saya mempelajari ilmu agama dengan menghadiri kelas-kelas agama dan juga kelas mengaji Al-Quran. Saya mahu memperbaiki diri,” ujar pelakon yang sedang meningkat naik ini.

Dalam masa yang sama, Wawa juga menyangkal pendapat yang mengatakan dia cuba untuk berubah kerana terpengaruh dengan Aeril Zafrel yang kononnya adalah teman lelakinya ketika ini.

“Saya dan Aeril Zafrel hanya kawan biasa. Dia tidak pernah cuba mempengaruhi saya dengan apa-apa pun. Saya mahu berubah kerana kehendak diri sendiri. Bukan atas desakan sesiapa. Kesedaran itu muncul dengan sendiri. Sebagai umat Islam, saya rasa bertangungjawab untuk mempersiapkan diri dengan ilmu agama secukupnya. Saya tidak malu mengaku yang saya tidak fasih mengaji. Sebab itu, saya pergi belajar mengaji dengan seorang ustazah. Jika ditakdirkan saya berubah dan ingin terus memakai tudung, Alhamdulillah,” ujar Wawa lagi.

Ditanya adakah dia bersedia melepaskan kerjaya lakonannya seandainya dia bertudung nanti, Wawa dengan yakin memberitahu dia tidak ada masalah berbuat demikian.

“Saya tidak ada masalah hendak bertudung. Kalau Allah sudah buka pintu hati saya, apa salahnya. Lagipun, itu kewajipan kepada wanita Islam. Saya percaya rezeki ada di mana-mana. Kalau dengan bertudung saya tidak lagi mendapat tawaran berlakon, saya percaya ada rezeki lain untuk saya,” ujar Wawa berkeyakinan. kredit to : Gua :)

much love. PG

nuffnang

Win Yourself a Pair of Invites Raya with Nuffnang and Papa John’s Pizza NOW :)

August 26, 2013

Hollas Fellas. Assalamualaikum Again. Ni PG nak share dengan kengkawan Nuffy PG, yang mana Nuffnang and Papa John's Pizza nak jemput datang beraya dengan mereka on this September! PG kalau bab - bab makan ni, memang super eksited sebenarnya. tapi, memandangkan VENUEnya adalah jauh dari tanah kelahiran PG, maka ! haruslah sedarkan diri sendiri, jangan bermimpi nak attend. nak makan free pun jangan lah nak bermimpi bagai :( tapi korang yang berdekatan dengan VENUE memang boleh dan sangat - sangatlah boleh je pegi kan.

here the detail of :

Celebrate Raya with Nuffnang and Papa John’s Pizza
Date: 7th September 2013 (Saturday)
Time: 7.00PM – 10.00PM (Registration will start at 6.30PM)
Venue: Papa John’s Pizza, Ground Floor, Centrepoint, Bandar Utama

Tapi ! ye, ada tapi lagi. sebelum korang boleh menjoinkan diri, ada pesanan penaja dari Encik Boyfie aku Mr. Nuffy tu, dia habaq. 
" If you would like to join us for some top-notch pizza this Raya, we will be giving out 25 pairs of invites for you to join our Raya celebration  ... bla bla ... VENUE kat atas " and . and ... apa yang perlu korang buat is :

What you need to do to get win yourself a pair of invites is:
1. Snap a picture of yourself in the Papa John’s coloursred, green and white!
For example:


2. Share it on Instagram. Be sure to tag @Nuffnang and #PapaJohnsMalaysia.
3. Fill in the form below to submit your entry. Don’t forget to include your Instagram permalink!
4. The deadline to submit your entries is by 12pm, 2nd September 2013 (Monday).
"The top 25 most creative photos will win themselves ONE pair of invites for pizzas galore at Papa John’s Pizza! There will also be fun and games at the event with attractive prizes to be won! "


nyummy wei !



So, don’t miss out! Come join us at Papa Johns Pizza, Centrepoint, Bandar Utama and end your Raya festivities with a bang! See you there!

Terms & Conditions
1. This contest is open for Glitterati Nuffnangers only.
2. Judge’s decision is final and binding. No correspondence shall be entertained.
3. Protected Instagram profiles with updates that are not traceable by Nuffnang will not be accepted as participation to the event.
4. Be sure to RSVP when you’ve received our invitation. Failure to do so will result in invites being passed on to those in the waiting list.

so kengkawan ! apa lagi yang korang tunggu ? Snap korang punya gambar yang paling lawa - lawa tu, yang kacak - kacak bagai tu and send ! senang je kan ? hehe.  Good Luck !

much love. PG

nuffnang

Nuffnang Blogbuster Campaigns : Ambi Pur Home Tectonic

August 26, 2013

Nuffnang Blogbuster Campaigns datang lagi wei. Assalamualaikum. hollas fellas ~ and ya, untuk kesekian kalinya juga, PG mengundurkan diri lebih awal dari menyertainya. sobsob. bukan sebab takut kalah :D tapi, PG sangatlah tak reti bagai nak make vidoe :( kalau ada sapa nak ajar, mungkin bolehlah PG joinkan diri :D apa pun, terima kasih buat encek nuffy, sebab memberikan peluang kat PG untuk turut sama menyertai campaigns ini. and untuk itu, PG nak sharekan untuk korang sama kempen Ambi Pur Home Tectonic, sudah tentunya dari Ambi Pur produk kan. encek nuffy, terima kasih ya panjangkan kempen ini untuk saya :) 


Deadline Video 27 Aug 2013 tapi dalam email mention 23 Aug 2013. rasanya yang betul is 27 Aug 2013 :)

Hi blogger,

Here's an update with regards to the Ambi Pur Home Tectonic Blogbuster campaign.

For those of you who did not get a chance to participate, good news as the deadline for video submissions has been extended to 23 August! However if you have submitted and still wish to do so, multiple entries are always welcomed.

The details of this campaign once again are as follows:

Campaign Name:
Ambi Pur Home Tectonic

Video Submission Deadline:
23 August 2013

Campaign Period:
09 September 2013 to 30 September 2013

You Will earn:
RM0.50 for each complete play of the video that is shown on your ad unit (this rate applies to Glitterati members only).

As this is a first of its kind Campaign, we understand that many of our Nuffnangers have questions about this campaign. Here is a summary of what to do:

1. Record a short video (approx. 10 seconds) based on the brief given in your Blogbuster tab.
2. Upload your video in the space provided. You may upload up to 5 videos.
3. If your video(s) is chosen for the campaign, it will be shown on the ad displayed on your blog. Kindly note that if your video(s) is not chosen, the ad will not show up on your blog.
4. Please note that approved videos will be compressed and branding may be added to the end depending on the requirements of the campaign.

For more information about the campaign, just login to your Nuffnang Dashboard and click on the additional tab titled "Blogbuster" under "Services".

If you have any further questions regarding this Blogbuster campaign, please write in to our Helpdesk. Kindly take note of the submissions deadline, and we look forward to your submission!

P.S. your blog has been selected to run this Blogbuster campaign based on your survey preference to run Expandable ads. If you wish to be excluded from future Blogbuster campaigns, kindly leave a message at our helpdesk (http://www.nuffnang.com.my/help/).


Regards,
The Nuffnang Team

THIS IS A COMPUTER GENERATED MESSAGE. PLEASE DO NOT REPLY

oh ya, bagi korang yang tidak tahu apa itu Nuffnang Blogbuster Campaigns, bolehlah baca kat SINI :) ok. ecok da last date penghantaran video. korang yang pakar dan lagi arif tu, boleh je kot kan siapkan video dengan segera mungkin? :D Good Luck ya ! 

much love. PG

nuffnang

MENANGI KIA RIO DENGAN HANYA SWIPE RM30.00 WITH ANY RHB DEBIT VISA CARD NOW !

August 24, 2013

Assalamualaikum ! ya. tajuk panjang gilo. tapi peluang nak MENANG KERETA KIA RIO tajuk tak panjang mana tapi cukup simple nak faham. terima kasih Nuffnang ! ada ads baru lagi :D hehe. Hanya Swipe RM30.00 dengan RHB Debit Visa Card boleh menang sebijik kereta. mudahnya! bagi korang yang berminat bolehlah melayari laman web ini Rhb Bank ya. kot - kot rezeki melekat kat korang ;)


tq en. nuffy :D


contest period : 01 ogos - 08 november 2013

much love. PG

libresse shine on

Shine On dengan Libresse !

August 24, 2013

inspirasi? Assalamualaikum ! hidup tanpa inspirasi, kadang seperti hidup tanpa arah tujuan. betul ke? sebut pasal inspirasi. bukan apa. bila kita menjadikan 'seseorang' sebagai role model kita atau 'inspirasi', maka otomatiknya kita akan merasa sesuatu perasaan yang akan membawa kita ke depan. i mean, PERANGSANG KEYAKINAN ! cuba berhenti sebentar dari berfikir benda lain dan cuba tanya diri sendiri hari ini nak buat apa. dan jadikan 'seseorang' sebagai 'inspirasi' untuk kita merangsang diri sendiri untuk buat apa yang kita nak. tapi kena tetapkan sekali dengan KEYAKINAN ! tau.

contohnya. pagi ni, PG tengah tonton 'Selera @TV3' rasa nak masak apa yang pengacara LYA ni masak. simple dan mudah je PG tengok. so ! 'inspirasi' kan diri beliau sebagai perangsang keyakinan untuk kita masak dan buat seperti apa yang beliau buat. mungkin tak sama. tapi sekurang - kurangnya kita akan ada rasa yakin dalam ingin berjaya untuk melakukannya.

"Anda mahukan inspirasi? Sedikit motivasi? Ataupun perangsang keyakinan? Inilah tempatnya! Di sini kami muatkan pelbagai kisah menarik mengenai Usahawan Wanita Libresse, produk-produk unik hasil ilham kreativiti mereka serta pautan-pautan berguna untuk membantu
anda memulakan perniagaan!

Setiap peringkat dalam kehidupan umpama membuka lembaran yang baru. Punya liku dan cabarannya yang tersendiri. Kami di Libresse akan setia di sisi anda menyokong setiap langkah. Shine On!"
sebut pasal itu, PG nak share dengan korang ads by Nuffnang co Libresse ! iaitu 'Shine On'. yang mana Lot of Women yang berjaya dalam kerjaya mereka, di kongsi di sana. korang boleh layari laman web Livelibresse.com.my. kot - kot ada yang korang boleh jadikan as korang punya 'inspirasi' ? :)

much love. PG!

nuffnang

Setia dengan Nuffnang Ya :)

August 23, 2013

hollas fellas, and assalamualaikum. ya, aku setuju dengan apa yang di tulis oleh uncle hasrulhassan empunya blog hasrulhassan.com. pandangan beliau mengenai Sebab Income Nuffnang Tak Gerak. jemput baca entry beliau ya.

honestly, i'm the one ever yang tak reti - reti nak rajinkan diri nak melaporkan diri dengan mr. nuffnang. may i col them mr. nuffnang ke? sebab aku nak berbaik semula dengan mereka. hehe. tak reti - reti bab tu, dan tak reti - reti nak merajinkan diri menjawap survery, tak reti - reti nak bertanya kabar baik, sihat ke, sakit ke apa ke, dan tak reti - reti nak kenalkan mr. nuffnang dengan korang semua.

aku bukan tak nak buat tu semua. cuma aku rasa, aku tak berapa pandai nak menjawap survey dan aku rasa aku tak layak bersama mereka. kenapa? sebab, aku rasa blog aku blog kaki 5 tepi jalan je. yang mana para sahabat mr. nuffnang tak kan nak pandang aku pun. sobsob.


pakcik gugil ! saya pinjam gambar awak !

tapi . tapi . aku rasa aku patut berubah. sebab apa? sebab mr. nuffnang sangat baik. bukan pada aku sahaja. tapi pada orang lain juga. sebelum ini aku da pernah dapat cek dari mr. nuffnang sebanyak 2 kali, sebab menyebab juga kenapa aku patut setia dengan mr. nuffnang dan tak akan khianati cintanya :D . masyuk la masa tu. lepas tu, aku first time dapat BE. tapi aku tak berapa reti sangat pasal benda ni. and aku starting juga perhatikan keyword yang sesuai untuk menarik pembaca masuk blog aku and ya, menarik hopely menarik sama mr. nuffy agar sentiasa bertandang dalam blog PG ni ;)

sebut pasal tu, PG perasan yang mana blog PG sekarang, sentiasa ada ads dari mr. nuffnang. best je tengok ads tu berputar - putar. terasa diri di hargai pula :D terima kasih en. nuffnang :) lepas ni, saya akan sentiasa kenalkan awak dekat kengkawan saya ! :D ok. PG stop kat sini dulu ya.

much love. PG !

Oh ya, sebelum PG terlupa. mari baca Tips Dapatkn Buffered Earning dari En. Nuffnang :)

paku pontianak 2013 sinopsis

Paku Pontianak WAJIB TONTON

August 23, 2013

assalamualaikum. hollas fellas ! wa bersemangat aku nak update blog hari ini. semoga kerajinan aku akan datang beribu riban. sebab aku mulai sedih dek kerana tak kemaskini blog, trafik blog jatuh dari 100% ke 01%. hehe. belum lagi BE tak pernah datang lagi. sedih aku lagi bermilion - milion. tengok bloggers lain, cukup sonok dan sakan je tulis entry pasal BE yang mereka dapat dari Nuffnang. i? huhu. wahai sedara mara pakcik nuffnang, aku budak baik. maka ! jangan tinggalkan saya ya ;( BE come to please again? maybe? :D

ok ! lupakan tentang itu seketika. nanti aku pi merayu dekat pakcik nuffnang je la. tengok tajuk atas tu, korang da rasa seram ke tak? please say seram ! semalam aku pegi tonton wayang Paku Pontianak dengan en. suami. lepas je selesai bengkel kat promenade, kota kinabalu sabah, terus minta suami beli tiket wayang ni. memandangkan kemarin 22 Ogos 2013 hari pertama wayang ni keluar, terus ajak suami.

my review tentang ini? uqasha sangat comel. da namanya 'ponti' kan. tak da pun aku dengar ponti ni mesti cantik ke tidak masa hayatnya masi ada. hehe. masa jadi ponti je jadi tak cantik. jadi, lakonan uqasha as melati a.k.a 'pontianak' memang cantik. hehe. natural beauty. untunglah si adam a.k.a pekin ni jadi en. tunang uqasha. keseluruhan cerita, aku suka sound movie ni. memang menyeramkan. dan aku sarankan korang pegi la tengok sama. jangan tengok kat DVD la. tak best pula nanti. hehe. and ya, uqasha boleh menari apa. even aku nampak mcm keras sikit la badan tu kan. tapi she did well !

k ! korang kena tontonlah. sebab aku tak nak cerita panjang lebar. kang korang tak de 'suprise' pula kat situ. jom tonton lepas balik kerja !

much love. PG

kerja oh kerja

UNDANGAN KE PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SECARA SERENTAK DI SELURUH NEGARA SEMPENA PELANCARAN KEMPEN KAWALAN TIKUS PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 2013

August 23, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. as a anak jati sabah. sabah bah ! PG nak share dengan kengkawan, kengkawan blogger PG yang berada di sabah, atau memang ko orang sabah bah, mari hadir 'Program Gotong Royong Perdana' seperti tajuk PG yang panjang tu kan. Program ini diadakan secara serentak di seluruh Negara. maka, semenanjung malaysia juga adalah terlibat sama bah kan? Kempen ini perlu dijalankan sebagai satu langkah membendung penyakit-penyakit yang disebabkan oleh tikus terutamanya Leptospirosis   yang sedang   melanda negara kita dan kacauganggu tikus.

 heee. comel je ngko ni :D

jadi gia (hehe. sabah gia), PG just nak share, berikut adalah maklumat lanjut berkaitan Program untuk korang set masa dan bolehlah jadikan aktiviti ini sebagai program bersama anak - anak or keluarga or jiran tetangga sebelah rumah :D
TARIKH : 24 Ogos 2013 (Sabtu)                                            
MASA : 7:00 pagi – 11:30 pagi
TEMPAT: Dewan Masyarakat Menggatal, Pekan Menggatal
TETAMU KEHORMAT : YB. DATO' Abdul Rahman Dahlan, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia.
 much love. PG

UPDATE!
ops. terlupa kat situ. Program ini adalah anjuran DBKK bersama Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tampatan, Malayisa (KPKT) ;)

#sekilas

saya seorang blogger tapi jarang update blog!

August 21, 2013

hollas fellas. assalamualaikum ! lately, aku memang jarang update blog sekarang ni. sebab aku rasa, kadang apa yang aku nak cakap kadang tak menepati cita rasa aku. kadang aku rasa macam menyampah dan merapu ntah apa - apa ntah. dan kadang bila aku mula menaip tanpa henti dan bila ulang baca semula, aku hanya simpan dalam draft. rasa macam tak sesuai je ayat tu. dan kadang tertanya - tanya, orang faham tak apa aku nak cakap sebenarnya. 


jemput makan ! jemput tengok je la :D

but lately, and bila aku merajinkan diri pegi blog orang lain, aku tengok bahasa yang mereka guna pakai, memang simple dan memang its look like, mereka bercakap dengan orang lain. 

etc : "hari tu aku pegi makan tau, punya la sedap makanan dekat restoran tu ! memang korang wajib cuba la aku cakap. selain harga yang sangat murah dan berpatutan, tempat yang sangat selesa dan mendamaikan, fuh ! terbaek la aku cakap kat korang" 

see? nampak tak gaya bahasa yang sangat simple dan mudah orang nak faham. oh, dia suruh cuba makan kat sana. tempat tu murah dan selesa. ok ! wajib cuba. uwargh !!! senangnya. tapi bagi aku, kadang nak menulis ni, kena penuh dengan etika. kena guna ayat yang bagus dan mantap ! supaya orang respect dengan blog kita dan akan ingat siapa kita. mean, oh blogger tu aku suka sangat, sebab blog dia simple, mudah faham dan menarik ! 

etc : "blog safura.online.diary" . blog dia sangat simple. ada gambar anak dia yang super cute kat tepi kotak shoutbox tu yang aku boleh ingat siapa dia. dengan nama unik rara. lagi la aku ingat. penggunaan ayat blog beliau pun memang simple dan mudah faham. serius jeles dengan rara :)
ok. so, kesimpulannya adalah. untuk menjadi seorang blogger yang baik dan sentiasa inginkan blog anda di kemaskini setiap hari, kerana update blog setiap hari juga adalah penyumbang besar untuk mendapatkan BE dari pakcik nuffnang itu, maka ! jadilah blogger "DIRI SENDIRI" ! tak perlu nak jadi seperti Fatin Liana or Maria Peliks blog or maybe look like abg nara, femes one blog 'Beautifulnara'. NO ! hanya jadi diri sendiri and tulis apa sahaja yang korang nak. and ! and ! hopely, aku juga begitu :D 

yang membebel lebih!
much love. PG

produk kecantikan

YE KE WANITA DAN SHOPPING MEMANG TAK DAPAT DI PISAHKAN ?!

August 20, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. kalau saya kata, saya da dapat gaji, tidak juga. kalau saya kata, saya dapat 'duet raya' tidak benar sama sekali ! usia da meningkat plus da bernikah kawen lagu ni, sapa la nak bagi lagi kan. kalau ada, nasibla. hehe. ok, abaikan part tu. ya, tapi ntah hari ni rasa nak soping something pula. dan memandangkan niat hati memang nak beli JAM TANGAN baru, maka lunch time tadi ajak en. suami pi cuci mata tengok jam. muahahaha. en. suami da siap pesan, TENGOK SAHAJA, beli lain kali. tapi korang tahu la, bila kaum hawa di kurniakan dengan 9 nafsu dan 1 akal berbanding kaum adam punya 1 nafsu tapi 9 akal, maka ianya berlawanan sama sekali dengan niat PG tadi dan pesanan en. suami :D


hello snow white :D 
CASIO

maka, tara !! comel tak JAM TANGAN baru PG? say yes please ! da lama idamkan JAM TANGAN baru dan berwarna putih dan comel di pergelangan tangan ketika menaip kertas kertas atau pura-pura menyibukkan diri depan PC tradisional atau ketika sibok mengupdate status kat blog. agak comel sedikit di situ bukan? hehehe. 

harga? ye, saya memilih harga yang murah dan sangat berpatutan. saya bukan jenis pemilih yang perlukan harga beratus ratusan atau ribu riban. saya sangat simple. makan nasi dengan telur goreng cicah kicap pun saya ok. saya ok, saya da besar ! :D heee, mencarut apa benda ntah PG. ar itu la penangan punya JAM TANGAN baru yang super comel kan. saya da agak, saya akan rajin update blog lepas ni. hehe. ya, berbalik dengan itu. harga JAM TANGAN baru PG, ringgit malaysia lapan puluh lima ringgit sahaja. selepas diskaun 40% dari harga asal :D comel tak kak ton???? en. suami hanya tersenyum sumbing di sebelah PG. hehehe. ok ingat, tang nafsu dan akal PG katakan tadi tu :)

brand? yes. as i say, saya tidak pemilih. maka, brand apa sahaja saya ok. tapi memandangkan CASIO adalah pilihan saya, maka ! CASIO la brand saya pilih. hehe. kalau ada pilihan lain pun, saya ok. saya pernah pakai jam tangan jenama HELLO KITTY too. so, menjadi seorang pemilih itu, memang bukan saya :D yang penting simple, cute memang saya grap ! :D pssst: nak bagi hadiah jam tangan lepas ni kat saya, saya okei sahaja tau . ahaha.


FACIAL MASK

ok, bukan setakat itu sahaja. saya turut merasakan perlunya muka yang fresh ketika ini. maka ! sebagai rakan seniaga WATSONS ! mak ai, perasan sungguh. yes i'm. maka, cepat-cepat pegi watsons dan buy this think (MASK). sebelum beli, PG pernah buat research MASK apa yang ok dan tak ok sebenarnya. dan selalunya keyword MASK WATSONS menjadi carian PG. memandangkan saya adalah rakan seniaga WATSONS, yes perasan sungguh again. maka (again. banyak kali maka !) barangan WATSONS selalunya menjadi pilihan. dalam erti kata lain, watsons menjadi pilihan untuk men soping kan diri membeli barangan wanita. dari hujung rambut hingga la ke hujung kaki. 


di fahamkan, ini adalah bungkusan baharu. yang lama ada juga terjual,
tapi saya tak ambik yang tu :D 
 
NUTOX

sempat juga ambik pencuci muka NUTOX. memandangkan PEK TRAVEL yang saya bawa ke semenanjung tanah melayu hari tu da almost habis, maka grap NUTOX 1. yang lain, masih berisi. sayang pula nak beli baru sedangkan selebihnya still can use. jangan men sia-siakan barangan tau korang. ok, bagi penjagaan muka seharian pula, kini saya telah bertukar dari penggunaan SIMPLYSITI dan beralih kepada NUTOX. NUTOX is the new one produk for me. tak pernah menggunakan sebelum ini. 

baru tiga minggu PG pakai, and i love the texture. selain wangi dan senang sebenarnya nak bawa pek travel tu, that why saya beli dan ingin mencuba use it. kot-kot la lepas ni wajah bertambah berseri dari biasa kan :D sapa yang tak suka muka bersih, mulus dan tulus kan? hehe
 

hello NUTOX ! hello Fazura ;)

ar, ok. saya da selesai kat sini. setuju tak kalau saya kata, wanita dan shopping memang tak dapat di pisahkan? hehe. panjang betul tajuk PG kan :D

much love. PG

#sekilas

Heart Attack !

August 19, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. salam raya sekali lagi ! ya saya tahu hari ini da starting bekerja dengan rasminya. dengan laporan kursus dan laporan praktikal yang ada depan mata. saya sengaja bagi tinggalkan kerja yang boleh sahaja selesaikan sebelum bercuti, tapi mengada nak tinggalkan buat lepas balik bekerja. mengada betul pekerja en. bos ni. tapi tak pa la. selagi saya rasa bertanggungjawab dengan kerja saya, itu lebih baik kan.


pakcik gugel, pinjam gambo awak sat !

ok ! saya tahu, kita masih berada di bulan syawal, bulan yang mulia. baru sahaja bermaaf-maafan sesama kita. sesama kawan. sesama sedara. dan sesama yang sepatutnya ! tapi. tapi. terus terang saya kata, saya punya hati yang tak berkenan nak tengok dekat kawan saya sorang ni ! saya pun tak tahu kenapa. tak berkenan kat kawan sorang ni. tak reti kenapa. hati saya memang ada perasaan yang agak pelik kat dia. bukan saya suka kat dia. bukan saya anti dia. tapi ntah lah. 

mungkin sebab dia lain sikit dari kawan yang saya ada. saya cuba tepis segala perasaan yang ada. tepis sifat anti kawan, perasaan anti sesama kawan, perasaan tak baik, perasaan yang boleh membuatkan saya sendiri sakit hati. tak elok dan tak baik pula untuk diri sendiri kan. and i try harder to believe, semua orang punya perangai yang berbeda. dan tidak semua orang itu tidak baik. dan tidak semua orang itu adalah jahat. 

but, yang sorang ni lain sikit. bab mana? memang saya pun tak tahu. cuma yang saya tahu is, nak tengok memang meluat. belum lagi bab bercakap. kalau boleh, memang tak nak bercakap dengan kawan ni. dan kalau boleh, saya lagi suka kawan sorang ni tak muncul sehari depan mata saya. senang, mudah dan saya pun tak sakit hati dan saya pun senang hati dan saya pun tak perlu nak maki serana 'dia' dalam hati saya. hurm.

much love. PG

menang giveaway

menang giveaway dari blog mialiana.com

August 17, 2013

horey ! PG menang Tudung DeZahra bernilai RM75.00 serta Brooch bernilai RM6.00 dari adianiez blog sempena Giveaway 10K Followers Mialiana.com blog. syukur alhamdulillah. merasa juga blog PG ni menang giveaway sekali lagi. before this blog PG pernah menang hadiah wang tunai RM400 dari blog Denaihati.com sempena contest iPhone 5 Gadget impian yang beliau anjurkan. persaingan masa tu memang sengit. ada yang sampai tak tido kot :D

back to menang Tudung DeZahra dan Brooch. PG nak say thanks so much dekat kak mialiana, sebab sudi tunggu PG hantar detail, sedangkan da buat pengumuman hadiah yang tak di tuntut lagi. adohai. ni la penangan malas nak buka blog dan email. nasib la kak mia sanggup tunggu PG reply mesej kat facebook. #kak mia, minta maaf ya :) so, i'm waiting for my Tudung and Brooch. 


much love. PG

Aidilfitri 2013

Raya Like A Diva ! [Eid Mubarak 1434H]

August 17, 2013

assalamualaikum. selamat hari raya semua ! sedar tak sedar, kita da almost seminggu berada dalam bulan syawal kan. sedih rasanya. seperti baru semalam berada di hari raya pertama. dengar takbir RAYA di sana sini. paling best bila menanti pengumuman hari raya. seronok je. epik sangat. dan segala bentuk perasaan datang menerjah seketika. hurm. tahun ni PG beraya jauh dari tanah kelahiran PG. and that was a first time ever, beraya dengan suami dan side family suami. merasa juga how a felling beraya di perantauan. suasana, masakan dan perasaan yang berbeda.


tahun ni cukup korum mak dan abah beraya ;)
i was there, suami too.

 

suami dan PG yang temuk! :D

much love. PG

berita

Tiga beradik selamat di temui

August 15, 2013

syukur alhamdulillah. assalamualaikum fellas. kemarin lepas PG baru dengar berita kehilangan tiga beradik ni. and pagi ni ternampak tajuk tiga adik beradik selamat. syukur alhamdulillah. ditemui sudah. pelik juga macam mana tiga beradik ni boleh sampai ke ibu negara. ipoh to kuala lumpur bukannya dekat. apa pun, syukur sangat. risau dan takut juga jika mereka tidak ditemui kan. mudah-mudahan tidak akan terjadi pada keluarga yang lain. please, be alert parents. anak-anak harta dunia dan akhirat.


Tiga beradik selamat

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
IPOH: Tiga beradik yang dilaporkan hilang dari rumah mereka di Taman Meru, di sini, sejak 6.30 petang semalam, ditemui dalam keadaan selamat di ibu negara malam tadi.

Jurucakap polis berkata, ketiga-tiga mereka iaitu Syafaruddin Syazwan Rizauddin, 11; Syahir Syafi, 8, dan Syauratul Syafiah, 6, ditemui kira-kira jam 9 malam. Mereka kemudian dibawa ke di Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak.

"Polis masih menjalankan siasatan bagaimana mereka boleh berada di Kuala Lumpur," katanya ketika dihubungi, di sini, tengah malam tadi.

Ketiga-tiga mereka sebelum ini dipercayai hilang antara jam 2 hingga 6 petang kelmarin ketika ibu mereka keluar bekerja.

Sementara itu, bapa tiga beradik itu, Rizauddin Md Zain berkata, dia bersyukur ketiga-tiga mereka ditemui selamat walaupun masih hairan bagaimana mereka boleh pergi sejauh itu.

"Saya dihubungi seorang pegawai polis dari IPK Perak memberitahu mereka sudah ditemui," katanya.

Sementara itu, usaha untuk menghubungi ibu dan bapa saudara mereka tidak berjaya.

much love. PG

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images