#rakan blogger

BLOGGER : RISK LEVEL - DANGEROUS!

July 30, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. PG nak tanya ni, jikalau korang pernah mengalami benda yang sama dengan PG. i mean, PG punya blog ni kot atau mana-mana website yang PG buka and keluar benda alah seperti kat bawah ni. RISK LEVEL? Dangerous? yang tu memang PG faham sangat lah. MERBAHAYA. takut dan risau juga kan. 

benda ni da banyak kali keluar sebenarnya. dan bila tanya kengkawan ofic PG, dorang jangan suh klik OK tu. tak tahu la kenapa. so, PG ikut je la kata dorang. tapi rasanya PG kena more to move blog yang tertera dari friendlist PG kot. maybe? korang pula macam mana? sebab ye la, kita da elok elok be dorang punya follower kan, tak kan la pula nak unfollow. rasa macam serba salah pun ada. lagi pun, amercorner blog tu, PG selalu silent reader blog beliau. hurm.

 

PG sayang korang betiga. tapi, mungkin untuk keselamatan blog dan PC tradisional PG, 
maybe PG kena unfollow korang sementara waktu :( maafkan PG ya. 

much love. PG

Aidilfitri 2013

ZAKAT

July 29, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. da bayar zakat ke belum kengkawan? PG, syukur alhamdulillah. en. suami dan selesaikan. syukur. terima kasih en. suami, kerana tidak mengabaikan tanggungjawab yang sepatutnya. terima kasih Ya Allah, memberikan aku suami yang baik di pandangan mata aku. semoga di hari raya hari yang bahagia ini, akan lebih mengeratkan hubungan kami berdua. inshaAllah. (erk, awat masuk bab en. suami pula ni. adoi!) ok, mari sini baca sikit info pasal zakat.


pakcik google, pinjam gambar awak !

Dari Segi Bahasa

Zakat dari segi bahasa bererti “BERSIH”, “SUCI”, “SUBUR”, “BERKAT” dan “BERKEMBANG” Pengertian “BERSIH” dan “SUCI” dalam istilah zakat ialah membersihkan harta dan membersihkan diri orang kaya daripada bersifat kedekut dan bakhil. Dalam erti yang lain ialah membersihkan diri daripada sifat dengki dan dendam terhadap orang kaya.

Dari Segi Syarak

Zakat dari segi syarak pula ialah mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarak
more info : e-zakat

SIAPA YANG WAJIB BAYAR ZAKAT?

Setiap individu yang ingin membayar zakat harus di ambil kira syarat wajib zakat yang perlu difahami dan dipenuhi sebelum membuat taksiran. Syarat-syarat tersebut ialah:
  • Islam
    Zakat hanya dikenakan kepada orang-orang Islam sahaja.
  • Merdeka
    Syarat ini tetap dikekalkan sebagai salah satu syarat wajib.
  • Sempurna Milik
    Harta yang hendak dizakat hendaklah dimiliki dan dikawal sepenuhnya oleh orang Islam yang merdeka. Bagi harta yang berkongsi antara orang Islam dengan orang bukan Islam, hanya bahagian orang Islam sahaja yang diambil kira di dalam pengiraan zakat.
  • Harta Usaha Yang Baik Sebagai Sumber Zakat
    Para Fuqaha’ merangkumi semua pendapatan dan penggajian sebagai “Mal Mustafad” iaitu perolehan baru yang termasuk dalam taksiran sumber harta yang dikenakan zakat.
  • Cukup Nisab
    Nisab adalah paras minimum yang menentukan sesuatu harta itu wajib dikeluarkan atau tidak. Nisab menggunakan nilai emas harga semasa iaitu 20 misqal emas bersamaan 85 gram emas atau 595 gram perak.
  • Cukup Haul
    Bermaksud genap setahun iaitu selama 354 hari mengikut tahun Hijrah atau 365 hari mengikut tahun Masihi. Dalam zakat pendapatan, jangkamasa setahun merupakan jangkamasa mempersatukan hasil-hasil pendapatan untuk pengiraan zakat pendapatan.

    more info : e-zakat

    much love. PG

Aidilfitri 2013

NOMBOR 6 DAN ENAM HARI LAGI

July 29, 2013

6? enam hari lagi? assalamualaikum. hollas fellas. kenapa dengan nombor 6 dan enam hari lagi? ada kena mengena ke dengan pemberian bonus dari en. perdana menteri malaysia or pengumuman pelarasan gaji by our cm sabah ke? tak. semua itu tak de kena mengena. kalau ada kena mengena pun, kira bersyukur sangat. alhamdulillah. huhu.


pakcik google. pinjam gambar awak ya :)

ok. enam hari lagi PG akan fly ke kuala lumpur, direct terus ke ipoh perak. ar, tahun ni PG akan beraya kat belah keluarga en. suami. first time ever. since bernikah kawen dengan en. suami, tak pernah lagi PG beraya dengan side suami. huhu. maka, 6 hari lagi. and hati memang dup dap dup dap tapi rasanya lebih pada sedih kot. ye la, tahun tahun sebelum memang rayaku adalah kat rumah mama. dan tak pernah pun tak pernah sekali tak beraya dengan mama dan rasa masakan best ever by kakak ipar. tapi tahun ni, berubah sama sekali. nak bagi alasan apa pun kali ni, memang tak boleh da. memanglah orang kata, balik beraya hari pertama ni kadang boleh menjadi isu yang boleh menjadikan en. suami dan pn. isteri tak boleh nak pandang satu sama lain kalau tak ngam keputusannya. ahaha. ar, jangan mengata PG tau. korang yang belum nikah kawen tu lagi, tak rasa lagi benda ni. kang ecok korang da nikah kawen, ar masa tu la korang akan ingat PG. hehe. 

nombor 6? ok, 6 is PG fav number sebenarnya. memandangkan PG lahir on that date. sure la PG suka kan. maka, number 6 dan enam hari lagi, memang bertepatan la sebab nak terbang minggu depan. hehe. mengada betul kan. tu pun nak bagitau korang. ahaha. and ya, sapa sapa blogger yang duduk dekat seri desa tanah hitam, chemor perak tu, nak ajak PG beraya kat umah korang, ar sila la. boleh mesej kat FB Fan Page Blog PG. di alukan :) inshaAllah ada masa, PG bolehlah singgah sahur. erk. singgah sahur la pula :)

much love. PG

#sinopsis drama melayu

SINOPSIS DRAMA KAMPUNG GIRL

July 26, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. ya! saya tahu saya da lama tak update story apa kat sini. muahaha. wa, teruknya perangai. hehe. ok, maafkan saya. erk. jadi budak baik pula ber 'saya' kan. :D ok, abaikan. ni bagitau korang. base on tajuk entry todays. yes, saya da habis baca novel ini ! dan saya tahu apa akan terjadi pada episod dalam minggu ini. kalau korang ingat, si ashraf a.k.a akim tu and mamat sorang tu tersengih-sengih tengok pembantu peribadi dia. ahahha. saya tahu saya tahu :D ar, korang yang nak tahu apa jadi, kenalah tengok minggu ni on friday 'kampung girl' tv3, pukul 9.00 malam. hehe. before that, nak share dengan korang sinopsis drama 'kampung girl' ni. selamat menonton!

Sinopsis Kampung Girl
Ashraf langsung tidak menyangka yang perkahwinannya bakal diatur oleh keluarga! Lebih memeningkan kepala, apabila mengetahui siapa calon yang disebut oleh mummynya, Puan Mazlin. Ainnur! Si budak kampung itu? Tidak mungkin.

Ashraf Khairi dan Ainnur adalah sepupu, dan dia memang tidak pernah sukakan gads itu sejak kecil lagi. Hanya kata cacian dan kutukkan sahaja yang  keluar dari mulut Ashraf bile bersama Ainnur. Ainnur yang berasa tercabar dengan ejekkan Ashraf telah menerima pinangan dari ibu Ashraf.

Ainnur merahsiakan identitinya yang pernah melanjutkan pengajian ke luar negara dan bekerja sebagai cikgu Bahasa Inggeris dari pengetahuan Ashraf. Dia ingin Ashraf jatuh cinta padanya sebagai budak kampung yang tidak berpendidikan. sumber : nikkhazami

much love. PG

perkahwinan baru abby abadi

TANIAH! PERKAHWINAN KEDUA ABBY ABADI DAN SUAMI (GAMBAR)

July 20, 2013

Taniah buat Abby Abadi diatas perkahwinan kedua beliau. Assalamualaikum. Hollas fellas. Ok, PG rasa PG yang paling last nak update kot pasal ni kan. Tak pa tak pa.

Apa pun, nak ucap taniah juga buat abby dan suami. Selamat pengantin baru la ye. Semoga perkahwinan ini akan kekal, bahagia dan biarlah yang terakhir buat abby dan suaminya kini. InsyaAllah. Sebagai peminat abby abadi, sama samalah kita doakan yang terbaik buat abby. ;) (hensem juga hubby pn. Abby kita ni ;)) Sumber : sedakasejahtera

Much love. PG

bayaran elaun spr pru13

MASYUK ! : ELAUN BERTUGAS PRU13 TELAH DITERIMA

July 19, 2013

Assalamualaikum ! hollas fellas kengkawan bertugas PRU13 PG yang ada kat mana-mana tu. ni PG nak war-warkan, yang mana PG telah pun menerima elaun bertugas tersebut minggu lepas. adoi ! syok sendiri da sebab da masyuk. la ni baru nak update da dapat :D jahat ! PG dapat lot of komen dari sini dan sini bab elaun tuntutan baru-baru ni. dan PG harap korang yang masih tak dapat tu, sabar menanti ya :) PG doakan korang akan dapat sebelum raya ni, masyuk la sikit kan. bagi yang gomen tu, boleh la kot bebelanja as korang tahu, bonus baru nak di kaji kan :D


pakcik google, pinjam gambar awak sat ! >.<

ok. itu sahaja kot nak bagitau korang. saja nak share dengan korang kan. sebab ye la da menanti dengan begitu lama. hari-hari dok cek account sampai pak guard pun kalau bejaga 24 jam kat mesin atm tu, boleh tidak dia cam muka PG ni. hehe. nasiblah PG cuma cek maybank2u. 

tapi till todays, masih tak tahu nak buat apa dengan duet tu. think simpan je la kan. gaji bulan julai ni kena beli barang untuk sambutan aidilfitri yang bakal tiba. sure la kering lepas tu. sekurang-kurangnya ada saving, ok sikit nak tunggu till ogos punya gaji. ar, korang pun kena saving sama tau. tapi, kalau ada ada rezeki melekat dengan pertukaran matawang asing yang PG tunggu-tunggu tu, waaaaaaa raya sakan la PG tahun ni. inshaAllah! Oh, PG as Kerani Pengundian dapat dalam RM365.00. masyuk la :)

much love. PG

alvin and vivian sex blog

Sumptuous Erotica by Alvin and Vivian Sex Blog : DIDAKWA TIGA PERTUDUHAN.

July 19, 2013

BLOGGER SEKS DIDAKWA TIGA PERTUDUHAN. Assalamualaikum. hollas fellas. hari ini dan PG perhatikan beberapa hari ini, hangat di blog-blog, media also di berita isu berkaitan dengan dua blogger ini. PG tidak mengikuti dengan jelas cerita mereka berdua ini since PG pernah menulis tentang mereka sebelum ini dan menganggap mereka telah pun berhenti membuat sesuatu yang akan memalukan diri mereka sendiri sebenarnya. 


tapi nampak gayanya, isu ini berlarutan semula dengan isu penerbitan satu gambar oleh mereka yang mana kandungan gambar dan komen yang bertajuk "Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh.. Wangi, enak, menyelerakan!!!)" yang mengandungi logo halal yang telah di muat naik dalam laman facebook mereka iaitu https://www.facebook.com/alvivi.swingers.

Ringkasan:

Pertuduhan Pertama: Mereka bersama-sama menerbitkan satu gambar sound like "Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh.. Wangi, enak, menyelerakan!!!)" yang mengandungi logo halal.
Pertuduhan Kedua: Mereka mempamerkan gambar-gambar lucah di laman http://alviviswingers.tumblr.com 
as a rakyat Malaysia yang memang dalam Malaysia punya pelbagai kaum. dan mempunyai agama masing-masing. PG harap, benda ini akan menjadi pengajaran buat mereka berdua, berikutan dengan penahan alvin di penjara sungai buloh, manakala vivian pula di letakkan di penjara kajang. semoga ada keinsafan yang timbul pada diri mereka. sayangnya seribu kali sayang. tahu tak betapa peritnya duduk dalam penjara tu. huhu.

much love. PG

segmen

Giveaway 10K Followers Mialiana.com

July 17, 2013

assalamualaikum. holla fellas. sebagai tanda support untuk blog kakak mia kali ni, PG nak join contest by kak mialiana.com. PG pun da agak lama juga tak join segmen bagai. korang yang nak join sama, masih sempat untuk berbuat demikian tau. sebab contest tamat pada 21 Julai 2013 ni. hadiah pun superB! :) mudah2an adalah rezeki melekat kat blog PG ni. :)


Giveaway 10K Followers Mialiana.com bermula pada hari ini, 7 Julai 2013, iaitu tepat jam 5.45 petang sehingga 11.59 malam 21 Julai 2013. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Terbuka kepada semua blogger yang bermastautin di Malaysia sahaja
  2. Follow blog Mialiana.com, Add Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  3. Wajib Follow blog, Like Fanpage dan Add Google+ semua sponsor (rujuk senarai sponsor)
  4. Buat entri bertajuk Giveaway 10K Followers Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senarai sponsor :
Kerinchi | MyKeledek | Fanpage
Alycia | Fanpage
Aida Hanafiah
Amir Rofie | Google+
Chekgu Skolah | Fanpage
Anastasyea | Google+
Sha Dhira | Fanpage
Rafina Mimi | Fanpage
Paly | Fanpage
Dayang Deno | Fanpage
Cikgu Kaca Mata | Fanpage
Ieta | Fanpage
Deq'Nyss | Google+
Keyme Keymo | Google+
Nur Dzafirah | Fanpage

Senarai hadiah yang ditaja bernilai RM 1,474 :
1 x Jus Delima Pompure bernilai RM 150
1 x Glutaking bernilai RM 150
1 x Tropica Bioherb Shampoo Herba bernilai RM 35
1 x Kain pasang Satin Cotton Vietnam bernilai RM 65
1 x BB Plus Collagen bernilai RM 180
3 x tudung DeZahra bernilai RM 75 serta Brooch bernilai RM 6
1 x Teddy Bear bernilai RM 100
2 x Bantal Love mialiana.com bernilai RM 35
1 x Wang Tunai RM 50
1 x Novel Cintaku Luruh di Oxford bernilai RM 34
1 x Novel Dia Yang Aku Pilih bernilai RM 22
1 x Farcheese Powder bernilai RM 25
3 x Doodle bernilai RM 10
2 x Multifunctional Buff (Seamless Magic Scarf) bernilai RM 15
9 x Topup bernilai RM 10
4 x hadiah misteri bernilai RM50.00

jom support Mia Liana ya... join Giveaway ini dengan klik banner di atas...

much Love. PG

Bonus Aidilftiri 2013 buat Penjawat Awam

PEMBERIAN BONUS AIDILFITRI 2013 BUAT PENJAWAT AWAM

July 16, 2013

BONUS AIDILFITRI UNTUK PENJAWAT AWAM. assalamualaikum. hollas fellas. semalam dekat berita TV1 ada mention yang mana Bonus Aidilfitri untuk pejawat awam belum lagi dibincangkan. huhu. dan menganggap kenaikan gaji tahunan (KGT) yang telah di nyatakan naik pada bulan JULAI 2013 ini adalah sebagai bonus juga. 

as a gomen staff, PG ikut sahaja. kalau di beri, syukur alhamdulillah. jika tidak, nak buat macam mana kan. tapi, till today, belum ada apa-apa pengumuman dari Chief Minister of the state of Sabah berkaitan pekeliling kenaikan gaji tahunan bagi negeri sabah, negeri di bawah bayu yang ku cinta ini. :) psttt: Datuk, bila nak umum? :D




PUTRAJAYA - Kerajaan masih belum berbincang mengenai pemberian bonus kepada 1.4 juta penjawat awam sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini, kata Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan sebelum ini telah mengumumkan Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) sebanyak dua kali untuk tahun ini sahaja.

"Itu juga boleh dianggap bonus, namun terpulang kepada kerajaan tetapi selalunya pemberian bonus pada hujung tahun dan bergantung kepada output, sekarang terlalu awal untuk membincangkan perkara itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ali berkata untuk tahun ini sahaja kerajaan telah memperuntukkan sejumlah RM2 bilion bagi pemberian KGT selain penyelarasan gaji untuk skim-skim tertentu.

"Bagi bulan ini sahaja sebanyak enam skim akan ditambah baik dan 81 skim lagi pada November nanti," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) untuk pemberian bonus setengah bulan gaji sebelum Adilfitri yang dijangka disambut pada 8 Ogos ini.

Terdahulu, Ali merasmikan seminar bertajuk 'Meningkatkan Kualiti Kawal Selia dan portal 'Dasar Nasional Mengenai Pembangunan dan Pelaksanaan Kenyataan Impak Hubungan dan Kawal Selia'.

Seminar sehari itu dianjurkan oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC). Minggu lepas, Cuepacs memohon kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus dua setengah bulan kepada seluruh penjawat awam tahun ini.

Pada 9 Ogos tahun lepas, kerajaan membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam dan bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan bagi membantu mereka membuat persediaan menyambut Aidilfitri. - Bernama
 kredit : sinarharian
 much love. PG

#sekilas

Panggung Ahad : Calon Menantu

July 14, 2013

Assalamualaikum. Hollas fellas. Ahad macam ni PG kalau duduk rumah tak de buat apa, memang akan tawaf segala siaran drama apa yang ada. Kecuali duduk membuta dengan jayanya, masa tu memang tak tawaf drama la kan.

And kalau ahad je memang akan ada drama melayu kat tv1 jam 10 pagi. Memang timing drama lagu tu la. Masa ni la boleh santai dengan bermalas malasan sedunia tahap tak lupa diri :D

Sat lagi ada drama panggung ahad : calon menantu. Korang yang tak buat apa tu sekarang, jom la duduk lepak dengan PG sekali. ;)

Much love. PG

#ramadhan in coming!

ramadhan 4 : sabar

July 13, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. syukur alhamdulillah. hari ni kita da berjaya mengharungi separuh dari ramadhan ke 4 dalam minggu pertama umat islam berpuasa. syukur alhamdulillah. tapi di sebalik kita mengharunginya, kadang tidak seimbang jika kita tidak melakukan ibadah yang wajib di laksanakan dalam kehidupan kita seharian. honestly, kadang sukar bila kita nak mengerjakan sesuatu yang telah lama kita tinggalkan dan ingin memulakannya, lebih lebih lagi di bulan mulia seperti ini, akan menjadi satu tanggapan yang berbeda pada orang lain. astagfirullahalazim. apa pun, semua itu dari diri sendiri kan. PG harap, kita sama sama menjadi seorang yang baik dan lebih baik dari sebelum ini. dan kadang, perlu untuk kita ketepikan apa sahaja anggapan orang lain, yang kita anggap negative, sedangkan ianya akan menjadi positive pada diri kita sendiri.

PG ada terbaca satu dialog di TV3 kalau tak silap PG, berbunyi macam ni, "JANGAN TERLALU BANYAK BERFIKIR, SEDANGKAN ORANG LAIN SUDAH MAJU DI HADAPAN", sound kinda like that. terkesima dengan itu, yes, honestly, PG memang seorang yang banyak fikir. atau erti kata lain, suka memikirkan sesuatu. dari hal kecik hingga besar. ye la, nak make one desicion pun kadang, kena fikir dahulukan. lot of thing, kena fikir. tapi, till bila sebenarnya kena berfikir ni? sentiasa atau pun ada masanya kena berfikir. huhu. kadang bila tengok orang lain, PG berfikir juga, apa yang menarik tentang mereka yang membuat mereka nampak gembira sahaja di mata PG. mesti best bukan menjadi seperti mereka? ;) ahaha. lain orang, lain pehelnya PG. 

ok! lupakan tentang itu. sesi luahan hati tamat kat situ sahaja. hehe. anyway, cuaca baru nak ok sikit ni. 12 tengahari tadi, cuaca agak panas kat kota kinabalu, sabah ni. kalau tahap kesabaran tak de, memang berbuka awal la jawapnya. thank god tengok info kaji cuaca berita TV1 tadi, sabah akan mengalami cuaca yang agak lembab sedikit katanya. hujan akan turun la tu. tengok awan kat luar pun da nak berubah dari biru ke hitam. syukur alhamdulillah. semoga di permudahkan segalanya untuk hari ini k. untuk PG juga untuk kengkawan PG :)

oh yes, untuk cg stella yang bertanya tentang program lalulintas shell 2013 tu, jawapan PG, PG tak pasti tau. sebab, PG cuma urus setia bahagian exam sahaja. tahun ni da pernah buat sekali kan di awal tahun tu, and untuk next, tak pasti lagi. mungkin tahun maybe. sebab setahu saya, program ni setiap tahun akan di adakan. :)

and bab soalan or u mean kertas soalan maybe? jawapan saya, soalan tu sulit sebenarnya, tapi just for sharing dengan cg stella, soalan lot of berkaitan dengan cara pemanduan kereta atau basikal di jalan raya. tapi rasanya lot of kereta la. try find out, buku panduan memandu kereta di jalan raya. rasanya ada kot kat eatons or maybe popular. rasanya ada jual. saya tak sure tentang itu. and mungkin membantu sedikit, masa saya ambik lesen kereta dulu, ada buku panduan yang diberikan, dalam tu ada simbol2 yang perlu kita tahu dan hafal supaya lulus part ambik lesen tu. so, ianya pasti membantu cg stella la kalau dapat buku tu.


thanks for droping ur question dear :)

ok! PG stop sini dulu. nak pi lenyek pisang sat. petang ni nak berbuka dengan jumput pisang. bukan PG masak ye. kakak ipar PG masak. PG kalau da masuk dapur, belum starting nak tumis bawang, memang terbakar la dapur tu. ahaha. selamat berbuka puasa semua :)

much love. PG

#sekilas

Unik ! Binaan Rumah di Tengah Sungai

July 12, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. salam jumaat, hari penghulu segala hari dari PG. dan salam ramadhan ke 3 untuk mereka yang berpuasa bersama PG :) yang kaum kaum hawa tengah teetttt tu, ala rugi la tak dapat berpuasa dengan PG. hehe. ok, part tu di maafkan la ye :D

anyway, PG just nak share dengan korang tentang tajuk kat atas tu. memandangkan PG tak de idea nak tulis apa kat sini ;) cantik kan gambar kat bawah ni. yup, memang pelik sebenarnya. mula mula nampak gambar ni, telintas di otak minda, macam mana kalau air pasang, ombak ke aper ke. apa jadi dengan rumah tu? binaan rumah di kabarkan since tahun 1968. wow! sukar untuk di percaya kan? korang baca Misteri Binaan Rumah di Tengah Sungai untuk lebih lanjut k ;)



unik dan cantik ;)

much love. PG

bayaran elaun spr pru13

PEMBAYARAN ELAUN BERTUGAS SPR PRU13

July 10, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. PG menerima banyak feedback berkaitan entry yang PG pernah keluarkan dahulu, iaitu PERMOHONAN TUNTUTAN ELAUN BERTUGAS SEMASA SPR PRU13 dan memang tak di sangka, akan menerima banyak komen yang sound like pihak SPR PRU13 ini agak lambat untuk membuat pembayaran. yes. untuk pengetahuan bersama, hingga ke hari ini juga, PG juga masih belum menerima pembayaran elaun bertugas pada hari sebenar Pilihan Raya Umum ke 13 yang lalu. 



tidak menyalahkan sesiapa sebenarnya. sebab, PG bukan berada di kalangan urus setia yang mengurus pembayaran tersebut. cuma, di pihak PG, urusan claim, akan di dahulukan dari pihak jabatan kewangan di tempat PG berkerja. selesai urusan di jabatan kewangan, baru lah dokumen akan di hantar ke akauntan negara. di sana (AG), PG tidak akan tahu apa proses pula yang akan berlaku. bayangkan kota kinabalu, sabah ini sahaja ada berapa claim yang harus di selesaikan. dan ianya pasti akan mengambil masa yang agak lama. 

cuma. bagi PG, benda benda macam ini, sebenarnya haruslah di dahulukan. setahu PG, bajet PRU13 baru baru ini sahaja melibatkan sumber kewangan yang agak juta. bukan ribu riban. dan rasanya, pembayaran sudah patut dan selesai dalam tempoh yang terdekat selepas selesai PRU13 ketika itu. bukan apa, bagi PG, kuasa berada di tangan BN, bukannya pembangkang. dan why not, kerana kemenangan yang ada di tangan, di gunakan sebaik mungkin, untuk memberi atau pun membalas jasa atau, penat lelah para petugas yang telah bertungkus lumus, bagi memastikan segala pergerakan ketika PRU13 baru baru ini berjalan dengan lancar dengan membuat pembayaran elaun tersebut. itu sahaja. benda ini rasanya perlu di fikirkan dengan sekali imbas sahaja. tidak perlu mendalam sangat. as PG, penat juga dari pagi till ke malam kena bertugas. why not, pay la awal awal. bukan susah.

dan ya, PG juga menerima feedback, ada sesetengah tempat telah menerima elaun tersebut. yes, kakak PG sendiri telah pun terima elaun tersebut. jiran sebelah rumah PG pun telah menerimanya sama. adakah ini adil? sedangkan kita bertugas di hari yang sama, tapi menerimanya pula berlainan hari. berlainan bulan. rasa macam tidak adil di situ. rasanya, pihak SPR PRU13 atau PRU akan datang, rasanya kena fikir how to solve this matter dengan licin dan lancar. 

untuk itu, PG nak share dengan kengkawan KTM, KP dan lain-lain yang mana PG baru menerima mesej / komen yang mana ini mungkin berita baik pada mereka yang berada di kawasan berdekatan. rezeki di bulan ramadhan. :) even tarikh 25.06.2013 telah berlalu, tapi mungkin ada yang terlepas pandang tentangnya, bolehlah cuba menghubungi pihak di sana. terima kasih Anonymous ;)
Kepada Semua Yang Terlibat,

Semua petugas pilihanraya bagi Parlimen Bukit Gantang, mohon datang ke Pelajabt Daerah Taiping untuk mengambil pembayaran elaun bertugas P/raya ke- 13 mulai pukul 10.00 pagi bertarikh 25.06.2013.

Terima kasih.

sumber: http://www.ppdlms.edu.my/v3/modules.php?name=News&file=article&sid=812

much love. PG

Marhaban Ya Ramadhan

July 10, 2013

assalamualaikum. hollas good morning fellow. syukur alhamdulillah. hari ini kita menyambut ramadhan yang pertama bagi tahun 2013. syukur, syukur dan syukur sangat sangat. masih di beri peluang untuk merasa segala kenikmatan yang di pinjamkan olehNya. oleh itu, ingin PG share sedikit info di sini, yang mana info PG pinjam dari blog kak mialiana.com, seorang blogger, wife juga gomen staff :) tq kak mia.


Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...
  1. Untuk suami/isteri yg tidur berdengkur di waktu malam, kerana beliau tidur di sisi kita bukan dengan orang lain.
  2. Untuk anak/adik perempuan kita yang mengomel apabila mencuci pinggan, kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran..
  3. Untuk cukai pendapatan yang kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.
  4. Untuk pakaian kita pakai sudah tidak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan.
  5. Untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap dan rumah yang perlu dikemas, kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.
  6. Untuk bunyi bising jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.
  7. Untuk timbunan pakaian yang perlu dicuci/digosok kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.
  8. Untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk kerja kuat.
  9. Untuk tempat letak kereta yang jauh daripada lif, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk berjalan.
  10. Untuk jam loceng yang berdering pada waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...

sumber : fb Kak Aida
Read more: www.mialiana.com

much love. PG

#ramadhan in coming!

selamat berpuasa ;)

July 09, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. PG nak ucapkan selamat berpuasa buat semua kengkawan PG kat sini, tak kira di mana korang berada dan apa sesiapa sahaja, yang mengenali PG, PG ucapkan selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh kesabaran. ye la, sabar tang lapar dan dahaga. sabar tang tengok makanan yang lazat-lazat. sabar nak mengutuk orang sana sini. ar. itu semua kena jaga dan banyakkan bersabar. wa. cakap orang, tapi tak sedar diri sendiri kan :D


pakcik google, pinjam picture ya ! ;)

apa pun, semoga selamat semuanya ya :) selamat berpuasa!

much love. PG

my holiday - semenanjung malaysia

Off To Kuala Lumpur : Ipoh Mali

July 06, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. selamat pagi untuk korang sama. wa, ni mesti ada yang belom bangun pagi lagi kan? adoi. sedar diri jom. kena bangun awal sayang sayang ku. mandi, basuh muka, bekfes dulu. lepas tu, kalau nak tido sampai tak bangun bangun pagi pun, tak pa. hehe.

ok! mari update blog dengan jayanya. sambungan dari entry PG Off To Kuala Lumpur tempoh hari, YES, PG bercuti-cuti Malaysia ^^ best kan? korang sibuk dengan kerja, PG pula bercuti sakan. anyway, namanya sahaja off to kuala lumpur, tapi sebenarnya sepanjang bercuti, PG berada di Ipoh, Perak. umah mak abah mentua. ok, PG pure sabahan tau. encek suami sahaja orang malaya. lahir kat baling, kedah tapi menetap di ipoh, perak selain duduk kat kota kinabalu, sabah bersama PG. kalau nak bercuti ke malaya ke aper ke, tak perlu da nak duduk hotel bagai kalau nak save bajet. duduk sahaja kat umah mak abah. tapi kalau nak privasi dengan encek suami, kenalah berkorban jiwa dan raga, cari la bajet hotel :D ar, bagi yang da nikah kawen tu, paham-paham sahajalah ya. hehe

ok! baru-baru ni our negara memang alami jerebu yang teruk kan. and ya, masa PG pegi KL hari tu, jerebu memang teruk. percaya atau tidak, pijak je tayar kapal terbang tu kat landasan, bau asap terbakar masuk dalam perut kapal terbang yang PG naik tu. panik juga seketika, ingatkan ada kebakaran ke apa ke kan. and tekak memang starting tak sihat da masa tu. keluar je dari perut kapal, bau asap jerebu tu memang kuat dan starting pedih mata. and ya. i'm super aksited sebab jumpa encek suami da keluarga encek suami. jumpa mak, kakngah, payan and pudai. abah dengan sarah je tak de. ok, tak pa. next time boleh jumpa :)

PG sengaja ambik flight sebelah petang jumaat. sebab ecoknya hari sabtu, so ada banyak masa boleh duduk di bawah ketiak encek suami :D dari KL ke Ipoh perjalanan ambik masa 2 jam lebih juga. singgah makan, singgah masuk toilet and etc jame segala, sampai ipoh dari jam 2 pagi. thanks a lot la kat pudai sebab drive dari KL IPOH tanpa henti. cayo! tak pa, next time boleh belanja awak lagi ;) 

yes. memandangkan da sampai ipoh pukul 2 pagi subuh, masa korang tengah sedap-sedap tido kan, dan masa tu la PG baru sampai umah dan mandi dan bersiap untuk encek suami (tetttt :D), maka pagi tu jangan cakaplah, bangun memang agak lewat. around 7 pagi. dengan bilik yang beraircon, tak sedar apa kejadian kat luar bilik, dengan mak mentua dan berbunyi kuali kat dapur, dengan anak kucing yang depa col budak bulu menyanyi santai nak minta makan, memang tak sedar apa da. hehe. dan ya, nasiblah pukul 7 pagi kat semenanjung malaysia, matahari tak berapa nak naik lagi. kalau kat sabah, memang da naik terik da tu :D so, thank god la, mak mentua faham. kalau tak, risau juga kang di kata la pula, menantu apa la ni lewat bangun :D uwargh! malu wei. 

kena banyak minum air masak masa kat sana. jerebu memang da makin menerukkan keadaan PG. wa, ada pula ayat tu kan :) PG da starting batuk dan flu. adoi. memang tak selesa. what about ipoh? bagi PG, yang first time pegi sana kan, ipoh kecik sahaja kot. tak tahu la bagi korang kan. sebab PG tak habis pusing lagi sebenarnya. cuti pun singkat. nak kenal dengan orang-orang kat sana pun, memang tak la. banyak masa dengan suami, keluarga dan keluar makan dan soping. itu sahaja. so, maybe next time, ada rezeki lebih, boleh la kot pusing satu bandar :D


hi Mr. Snaky ^^

The Lost World Of Tambun. ya, aku rindu engko :) jumpa next entry ya.

much love. PG

#sekilas

Super SIBOK!

July 05, 2013

assalamualaikum. hollas fellas. yes, PG was here. and ya. korang apa kabar? adoi. serius, rindu nak say something here. sebab banyak benda nak buat and kena fikirkan. so, memang PG agak tak de idea nak tulis something kat sini. oh ya, untuk cik khairunnisa kalau tak silap, yes. PG masih membuka offer untuk menjadi penaja segmen awak. so, just mention la bila nak make it segmen k. nanti deal dengan PG je hadiah tu. sebab PG agak bz, so agak lambat sikit nak buka fan page FB PG tu :) sorry erk syg ;)

argh. dalam dua minggu ni memang agak pack juga jadual sebenarnya. balik dari bercuti ke kuala lumpur also, ipoh perak hari tu, selang beberapa hari terus PG pegi kem bina negara, kundasang sabah. penat tak abis lagi sebenarnya. masuk ofic je terus banyak benda nak kena fikir. nak selesaikan masalah masalah dalaman ofic ni. wa. da lagak pengarah pula kan. en. bos PG pun tak sibok macam PG. PG je sibok mengada la tu nak belagak pengarah. ahaha. 


pakcik google, pinjam gambar ya :D

and, ya. PG minta maaf sangat dan sangat sebab tak sempat nak reply mana mana jejak kengkawan blog yang ziarah masuk blog PG. PG minta maaf ya. inshAllah, free nanti, PG sure akan balas jejak korang dan update blog PG as soon as possible ;( 

much love. PG

Evening Primrose Oil 1000MG - EPO NOVA

Evening Primrose Oil 1000MG - EPO

July 01, 2013

Assalamualaikum. hollas fellas. anyone ambik supplement tak? sebab, PG memang tak berapa nak gemar sebenarnya mengambil apa apa jenis makanan tambahan ni. dulu masa kecik kecik pun, jenuh juga nak makan ubat vitamin bagai. ntahlah. mungkin liat sikit sebenarnya. dulu masa mama PG pegi hospital gomen buat review kan, selalu la mama minta sekali vitamin a ke b ke tu, PG tak sure, yang penting warna kuning kecik kecik. mama selalu paksa makan. sebab dia kata, ubat tu bagus. i mean, vitamin tu elok la dia kata. tapi, ye la. dek malas punya pasal, dan sebenarnya tak kisah pun nak ambik bebenda macam ni kan, jadi memang tahap kemalasan nak makan tu, memang 101% la. subahanaAllah min zalik malas. nak kena penampar je. hehe.


Evening Primrose Oil 1000MG - [EPO]

but then, bila umur da meningkat ni. wa, rasa diri da makin berusia pula kan. macam mak nenek da. oh ok. sila abaikan. dan ya, makin berusia ni, tulang pun rasa macam da berbunyi sana sini. yes, true! sakit pinggang sana sini. belum lagi ada baby ni. hehe. da merasa sakit bagai. kalah mama. kekeke. and ya, PG nekad nak ambik makanan tambahan as i knew itu, vitamin. honestly. PG tak berapa nak ambik pun bebenda macam ni kan. tapi ye la. rasanya keperluan kot. korang pun patut ambik vitamin. banyak kebaikannya. wa. pandai je nasihatkan orang kan. diri sendiri, tak nak pula. da sakit baru nak ambik :D

ok. PG tak nak cerita lebih sebenarnya. just nak sharing je dengan korang PG ambik vitamin EPO or nama panjangnya Evening Primrose Oil 1000MG as makanan tambahan PG. setakat ni, PG da baca testimoni orang bout this. tapi bukan EPO yang PG ambik ni. sebab PG tengok EPO ni macam macam brand tau. nak cakap kebaikan dan kelebihan, keburukan dan kelemahan, susah juga. sebab PG baru nak mencubanya. inshaAllah, kalau PG rasa ok dengannya, inshaAllah, PG will sharing dengan korang. ala, korang boleh sahaja pegi google kebaikan EPO ni. sure jumpa. banyak dan bersepah ;)

much love. PG

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images