[airasia] first time beli tiket kapal terbang sendiri

April 15, 2013

assalamualaikum fellas. PG nak share ni. ini adalah pengalaman pertama PG beli tiket kapal terbang airasia bersendiri buat kali pertama. huhu. PG mention balik ye, kali pertama :D sebelum ini, bukan PG tak tahu, tahu juga. tapi setakat tahu bercakap sahaja, hehe. so, agak blur seketika kat situ :D



online website airasia. ok, honest. PG banyak kali masuk laman web airasia ni, sebab nak tengok harga tiket murah dan mampu untuk dibeli. sebab suami kata, harga dekat web tak sama bila beli dekat kaunter. kadang murah dekat web dan akan menjadi mahal bila beli dekat kaunter. ntahlah, PG pun tak sure bab tu. sebab, ini kali pertama beli tiket kapal terbang sendiri, kan.

last friday, kebetulan check web airasia around 4.45 petang. check penerbangan dari kota kinabalu ke kuala lumpur, date 5 to 12 dan masa yang PG nak. waaaa. rasa macam nak terbang sekarang juga. sebab harga sangatlah murah! rm178.00 pergi balik. murah sangat-sangat berbanding rm444.00 yang PG pernah check sebelum ini. huhu. tak fikir panjang, takut harga berubah ke  mahal, col suami dan tanya nak beli tiket sekarang atau tak, dan nak kena buat apa seterusnya. ye la, kali pertama kan.

kaunter airasia. thank god, sebab ofic PG memang satu bumbung dengan shopping mall. turun dari ofic, boleh je shopping dengan suka hati kalau nak. hehe. wa, macam tak de kerja pula kan. so, after habis keja jam 5.00petang, terus PG turun pi kaunter airasia. kaunter masih buka. PG pun tak perasan jam berapa company dorang tutup. ;)

rm dan kad pengenalan. ar tu je la perlu masa dekat kaunter. tak de nya orang kaunter tu nak minta lebih dari tu. kecuali detail flight bila kita nak pergi dan balik dan nak tambahan apa-apa. ar, sebut apa-apa tambahan tu yang PG nak share nanti. hehe.

ok, orang kaunter akan tanya berulang kali, and u just ignore tentang itu. just say yes je la kalau betul apa yang dia kata. kalau tak betul, say it. kan senang. sebab dorang nak sure betul-betul detail yang kita bagi tu. kang kalau salah info, lain pula jadinya. da selesai part tu.


done :)

tambahan. ok, part ni memang PG tak reti. orang kaunter ada tanya, samada PG nak tambah apa-apa tak. terus PG jadi blur seketika kat situ. nak tambah? tambah apa erk? sumpah, tak reti. rupanya, dia nak cakap, pasal bagasi. then, PG jawap 'hurm, ala, tak sure pula'. kekeke. tak tahu kan? jawap yang tu je la. thank god, orang kaunter tak jenis yang memaksa, cuma dia kata, tak pa, yang tu nanti boleh confirmkan kemudian. seminggu sebelum terbang, boleh datang semula dekat kaunter dan buat pembayaran sekiranya nak letak bagasi. ok. tang tu nanti PG decide pula. ;) kali pertama kan. ahahaa.

hurm. ok, itu je la PG nak share dengan korang, pengalaman pertama PG beli tiket kapal terbang dengan sendirinya :D pengalaman takut dan lain-lain pula, nanti PG make another entry ya. T_T. and kalau ada apa-apa yang korang nak PG tahu buat kali pertamanya bergerak sendirian, boleh lah share ;)

salam. PG

You Might Also Like

4 comments

  1. Farah selalu belikan untuk boss...ekekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke. ok la tu ;)
      PG pula kena beli sendiri ;(

      Delete
  2. selalunye beli kat kaunter xde kne charge apa2 ke?? mahal sikit kot dari beli online...saye beli online jer...cepat, murah dan teruja gitew....haha

    ReplyDelete
  3. tax kot pezol. ah'ah, beli dekat kaunter, harga mahal. first time beli kan, and nak cepat masa tu, takut harga berubah, PG terus pi kaunter. tak tefikir boleh pakai debit kad maybank ;)

    ReplyDelete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images