BERITA TERKINI DARI LAHAD DATU, SABAH - TEMBAK MENEMBAK TELAH BERMULA!!!

March 01, 2013

Lahad Datu - Berita terkini yang dapat PG sharing untuk semua. yang mana, tembak menembak sudah pun bermula di Lahad Datu SABAH. Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara sesama manusia PG di sana. di berita kan perkabaran dari suami, kedai-kedai telah pun mula tutup.


TERKINI DARI LAHAD DATU
TEMBAK MENEMBAK SUDAH BERMULA!!!

Beberapa orang telah dibunuh di mana pengikut-pengikut Sultan Jamalul Kiram III bersembunyi di Sabah apabila pihak berkuasa Malaysia bermula serangan di kawasan itu pada hari Jumaat.

Satu laporan radio, memetik beberapa saudara-mara Kiram, termasuk saudara lelakinya Rajah Muda Kiram, kata terdapat beberapa kematian telah dalam pertempuran antara pengikut-pengikut dan polis Malaysia dan kakitangan tentera Sultan.

Laporan itu , bagaimanapun, tidak terperinci sama ada mereka yang terbunuh merupakan di sebelah Kiram kumpulan atau pihak berkuasa Malaysia.
Ia juga menambah bahawa sebelumnya pertembungan, sudah ada rundingan-rundingan antara Kiram kumpulan dan pihak berkuasa Malaysia kerana pengikut-pengikut Sultan secara aman meninggalkan Malaysia Datu terkawal Lahad di Sabah.

Abraham Idjirani, setiausaha besar dan jurubicara untuk Sultan Jamalul Kiram mengesahkan kejadian ini sebelum memegang satu taklimat di Manila.

Idjirani kata ahli-ahli Kesultanan diketuai oleh saudara lelaki Sultan Kiram – Raja Muda Agbimuddin Kiram – memanggil mereka naik dan memaklumkan ketegangan semakin meningkat kira-kira 6 a.m. Jumaat.

Tajuk-tajuk Utama ( Article MRec ), pagematch: 1, sectionmatch: 1

“Pagi ini ialah satu sejarah, pasukan keselamatan Malaysia mula percubaan pertama,” Idjirani berkata.

Idjirani kata Raja Muda tidak dapat memastikan jika percubaan pertama bertujuan untuk rakyat mereka.

Idjirani kata Raja Muda memaklumkan mereka yang pihak berkuasa Malaysia telah pun mendekati dan menjalankan pencarian di kawasan itu.

“Bagaimanapun , terdapat gigit rehat dan ia baik yang polis Malaysia telah menarik balik kemudian, menurut Raja Muda,” Idjirani berkata.

Katanya kuasa-kuasa rakyat Malaysia datang seerat 300 meter jauh dari mana lebih daripada 200 pengikut kesultanan tinggal.

Kesultanan rasmi juga merayu kepada kerajaan Malaysia mempertimbangkan semula tindakannya menekan rakyat mereka bersembunyi di Lahad Datu tidak ada cara mencari masalah.

“Bagaimanapun , jika pihak berkuasa Malaysia akan mendorong untuk tindakannya kemudian pengikut-pengikut Kesultanan sana tidak mempunyai pertolongan tetapi mempertahankan diri mereka kepada mereka nafas terakhir,” Idjirani berkata.
KREDIT TO : DISINIBERMULA.BLOGSPOT.COM
- Lihat lebih banyak di: http://www.philstar.com/ / tajuk-tajuk utama / 2013 / 03 / 01 / 914605 / several-killed-sabah-standoff-turns-firefight-report#sthash.if2jXnyW.dpuf
salam. PG

You Might Also Like

4 comments

 1. scary betul... hu hu hu... moga2 tiada apa yang buruk2 berlaku...

  ReplyDelete
  Replies
  1. insyaAllah farah..
   takut sangat-sangat.

   Delete
 2. ah'ah sally.
  syukur PG bukan berada di tempat kejadian.
  but at the same time, sangat takut juga if penceroboh ini bergerak pula ke kawasan PG tinggal kan. walau jauh dan jarak jam 5 - 6 macam tu sampai ke bandar kota kinabalu, tapi rasa takut tu ada juga.

  ReplyDelete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images