30 November 2012

lagenda budak setan 2 'katrina'

assalamualaikum peeps :)
 

just now, baru habis tengok movie ni. i'm not sure bila lagenda budak setan 2 - katrina ni keluar sebenarnya. hati terdetik nak tengok wayang apa kat growball today. tau-tau je la hari jumaat. masa panjang kat situ :)
so. later, aku update pasal ni la k. 

kempen harus di teruskan !

 
tengok trailer jom ! ;)

My Calendar Period!

assalamualaikum wahai kaum hawa :)

i'm sharing dengan korang this apps :) my calendar period ! :D bagi mereka yang jenis pelupa macam aku, lupa nak mark period tu bila start dan bila ianya berakhir. dan another next month, bila sekali lagi period. ar..apps ni berbunyi dengan sendirinya, hanya kerna nak bagitau korang yang pelupa itu :D 


pssst...bagi mereka yang da bernikah kawen, benda ni harus ada :D
download free je dekat mobile phone korang. ;)

dan hey 
pesanan untuk bantuan klik G+1 segmen
menang iPhone 5 gadget impian tu, masih di perlukan. 
puan gojes berharap sangat, ada lagi yang sudi membantu puan gojes untuk menang iPhone 5.
insyaAllah, jika rezeki puan gojes :)
terima kasih so much peeps !

85 segmenmate !

assalamualaikum super peeps :)

yahoo ! hari ni bos tak masuk ofic. ada game dekat luar. so. aku memang akan bersuka ria hari ini. sepanjang hari ini. dan akan bergembira sakan. yes ! yahoooo ! wehuuuu ! tak tahu nak cakap apa lagi da untuk mengambarkan how i'm so into happy never ending todays ! hehe. so. kempen mendapatkan sebanyak mana klik G+1 segmen menang sebijik iPhone 5 gadget impian by blog denaihati, di teruskan dengan sesegera mungkin, ini kerana denaihati akan mengadakan contest yang ke-3 sambungan dari segmen entry iPhone 5 gadget impian cabaran bermula!

hello segmenmata ! ada beberapa blog lagi yang tinggal untuk aku terjah dan memberikan sokongan G+1. adakah korang yang berada di number 69? ar....jumpa nanti :)


85 segmenmate ! 1 hadiah ! :D

29 November 2012

blog bukan sekadar fantasi

assalam dan selamat malam dear visitor ;)

terima kasih sekali lagi buat para penderma klik / para pemberi bantuan klik G+1 untuk segmen menang iphone 5 gadget impian yang tengah puan gojes sertai. terima kasih banyak /  thanks so much pengundi / pengklik ! wa. da macam undi pilihan raya pulak kan :) tak pe. yang penting. bukan setakat dapat klik dari kengawan, tapi ianya juga mengeratkan hubungan sesama kita di dalam dunia blog ini.


ya. honestly. aku pernah menganggap, blog itu fantasi. aku boleh tulis apa sahaja. tanpa orang tahu siapa aku sebenarnya. siapa di sebalik empunya blog. aku boleh je bersuka ria nak tulis apa sahaja dalam blog aku sendiri. ya. itu la dunia fantasi aku. my blog is my fantasi. siapa peduli aku siapa. siapa peduli siapa yang menulis karangan itu. speechless kan? :)

but then, when i almost got another few blog. aku mula sedar, blog bukan hanya setakat fantasi. tapi lebih dari itu. aku boleh sahaja share dengan kengkawan beberapa tips. walaupun bukan sepenuhnya tips dari aku. boleh sahaja share tentang kehidupan aku. kengkawan aku. kerja aku. apa yang aku fikirkan. dan ianya sangat terbuka. bila ada followers. lagi menambah dan menyakinkan aku, blog bukan sekadar fantasi ;)

terima kasih kengkawan. terima kasih fellas yang sudi masuk blog ini. dan mengetahui kewujudan blog Puan Gojes.



selamat malam :)

dan sebelum puan gojes beradu, pesanan untuk bantuan klik G+1 segmen
menang iPhone 5 gadget impian tu, masih di perlukan. 
puan gojes berharap sangat, ada lagi yang sudi membantu puan gojes untuk menang iPhone 5.
insyaAllah, jika rezeki puan gojes :)

terima kasih so much peeps !

#kempen

assalamualaikum peeps ..

penat dan lenguh gara-gara sibuk nak berkempen. kalau lah berkempen itu mudah. dan mendapatkan klik atau undi itu mudah, sudah aku bertidur-tiduran di kerusi panjang ofic ni. huhu. cuaca pun redup je dalam bilik sumber ni. mata jangan cakaplah. memang aku da nampak 5 berlapis-lapisan da monitor ni. macam nak minta kena penampar je supaya mengantuk itu hilang :D

hai. petang semua ! saya (wa. budak baik) masih meneruskan kempen untuk mendapatkan sebanyak mana klik G+1 segmen menang iPhone 5 gadget impian tu. tau-tau je la. benda alah macam ni, kalau tak mampu / tak de bajet banyak nak beli, dapat kempen macam ni kena lah buat dengan senang hati. orang kata, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudiankan ? ;) wa. ayat cantik aper. ahahha. ni penangan mata da nak bawa tido ni. huhu. duduk pun da tak betul ;) kalau dapat tido dekat bawah meja ni, memang confirm berdengkur :D ahahha.

oh ya. nak update pasal bola semalam. tadi pagi da make a entry bout that sebenarnya. tapi, masih still in a drafting. nak post, tapi biarkan je la. hehe. untuk itu, taniah sebenarnya buat skuad hari-hari mau menang ni. harap-harap dengan kemenangan 4-1 dengan laos tidak menjadikan skuad kita ni lalai seketika. ada satu hari lagi tinggal untuk menentang pasukan indonesia. so, cayo ! cayo ! kalau dulu, aku memang suka dengan KFCM aka APEX. tapi sekarang da berkurangan. bukan kecewa pasal dia nak menikah kawen. tapi ntahlah, boleh je tengok prestasi beliau agak menurun. tak tahu la apa pendapat korang tentang beliau ;) jangan korang banned blog aku pasal tak berapa suka KFCM tu, sudahlah ye :D

so, jangan lupa kengkawan. pada mereka yang belum klik button G+1 segmen menang iPhone 5 gadget impian aku tu, please, please. bantuan dari kengkawan amat aku perlukan. untuk melayakkan diri berada dalam penyenaraian top 10 pula. korang boleh sama klik dekat atas sekali button yang ada gambar anak panah merah tu ya.

terima kasih ya kengkawan ;)

28 November 2012

kempen iPhone 5 gadget impian !

assalamualaikum fellas ;)

so sorry. hari ni lambat sikit nak kemaskini blog. truly is, semalam ada posting dekat mobile phone. tapi ntah kenapa, bila bab nak publish tu, da tak boleh pula. banyak kali try tapi sama juga. still tak published ! geramnya. rasanya mobile phone memang da wajib di tukar. tapi bujet je yang tak de ;(

so, hopely, ada yang sudi bantuan aku klik g+1 untuk segmen iPhone 5 gadget impian by denaihati tu. sobsob. how to klik seperti di bawah ya ;)

skrol down segmen iPhone 5 Gadget impian dan klik g+1 seperti gambar di bawah :)



peeps ! button g+1 akan bertukar menjadi merah 
bila korang selesai dengan kliknya :) terima kasih ya !

so, just now. ini sahaja yang mampu aku apdate. ada yang lebih penting untuk diselesaikan untuk menjayakan kempen iPhone 5 gadget impian ini.

kengkawan, tolong klik ya. klik anda sangat dihargai. dan ribuan terima kasih aku ucapkan.

27 November 2012

MENYESAKKAN ?

Assalamualaikum super peeps !

Jalan raya pagi ni tak begitu menyesakkan. Erk. Ada pula wording menyesakkan :D kira smooth lah. Ni kalau bangun jam 7.00 pagi buta pun, still can sampai ofic before 8.00 am ;) hari-hari macam ni kan best !

Hey, good morning crack :D

26 November 2012

mata burung puyu

assalamualaikum super readers :)

mata saya (wa. bersaya. agak sopan kat situ :D) ok. mata saya sebenarnya da mengantuk tahap dewa. tetapi memandangkan saya terganggu dengan bunyi suara kucing jiran tetangga tadi, mata terus jadi segar bugar. nasib la kucing tu jauh sikit dari tingkap ruang tamu, kalau tak. telah aku (wa. aku. kasar nampak puan blog :D) ar. telah aku siram dengan air sejuk beku dalam peti ais tu. hehe. menganggu lena ku sahaja. hehe.

ok. malam masi muda orang kata. kepala otak hang masih muda. ecok nak keja lagi. ni confirm la mengantuk tahap dewa dewi kalau tak tido awal. dan masih menjadi seperti burung hantu, menaip-naip riang depan cik lappy. erk. burung hantu mana pandai menaip :D

nak tengok merlin my fav series drama pun, mood da lari masuk gaung. korang buat apa tu ? tak de buat apa. mai lah jemput klik g+1 dekat segmen yang aku tengah join tu. mudah-mudahan dengan bantuan klik korang malam hari ni, adalah juga rezeki untuk aku menang sebijik kelapa iPhone 5 gadget impian segala umat manusia di abad ini :D cara nak klik bagaimana ? ar. tengok dekat bawah ni.

cara nak klik g+1
 
1. Scroll down segmen ini "iPhone 5 Gadget Impian"
2. bila jumpa button g+1, seperti gambar dekat bawah ni, terus klik kat situ tau.

 
button g+1 akan bertukar menjadi merah bila korang selesai klik

 
senang dan mudah kan ?

bantu saya boleh kan ? hanya sekali klik sahaja sayang. 
tapi kena make sure klik nya menjadi merah selepas korang klik.

so, aku stop kat sini dulu la. 
mata pun betul-betul da like burung puyu
 (erk.macam mana agaknya rupa mata burung puyu tu :D)

selamat malam semua !

hello super bloggers super supporters !

assalamualaikum super bloggers :)

i'm sorry. just now, i'm totally buzy. not buzybody at all :D
speaking london la pula. macam teror sangat :D
so, i'm updating secepat mungkin.
supaya secepat mungkin nak siapkan kerja dalam pusat sumber ni.
supaya aku boleh secepat mungkin berkempen semula
untuk mendapatkan sebanyak mungkin klik g+1, segmen menang iPhone 5
dari blog denaihati tu. moga-moga ada rezeki untuk menang. t
tak menang pun tak pe.
yang penting ramai visitor unik yang masuk. betambah juga earn nuffnang di situ :D
ahahaha.
so. aku stop kat sini dulu. dengan pesanan penaja seperti di bawah ;) terima kasih ! tolong !



CARA UNTUK KLIK ? SEPERTI DI BAWAH ;)
 
1. Scroll down segmen ini "iPhone 5 Gadget Impian"
2. bila jumpa button g+1, seperti gambar dekat bawah ni, terus klik kat situ tau.

 
contoh g+1 yang telah di klik

25 November 2012

Chef Ammar masak suka-suka dari hati plus masak with iman ;)

Ar, itu dia. Tagline chef ammar suka-suka hati chef, 'Masak dari hati, Masak with iman'. MasyAllah. Sapa suka tengok chef Ammar masak, to be thankfully dekat tv Al'Hijrah. Bringing us Chef Ammar, dengan pelbagai masakan yang beliau kongsikan bersama ;)

MasyaAllah, encik suami memang suka tengok chef ammar ni masak. Siap like dekat chef ammar facebook lagi. Tinggalkan komen lagi tu. Memuji sakan la wei :)

Syukur alhamdulillah. Moga apa yang dikongsi kan bersama chef ammar, akan mudah di ikuti. Aku tengok cara beliau masak pun sangat simple mimple. Cepat tangkap apa yang beliau tunjukkan. Hey, jom cepat jadi fan Chef Ammar ! Korang cari je dekat fb tu, sure jumpa ;)

Selamat Malam peeps ! Ecok jumpa lagi ya. InsyaAllah :)

Pemenang Program MyTv3

Hey again. Assalamualaikum peeps !

Tahu tak korang, rancangan mytv3 sangat menarik untuk di tonton oleh se isi keluarga ? Dan rancangan yang super menarik ni, ada juga program yang di jalankan untuk dimenangi. Bila da menang, mestilah ada hadiahkan :) wa. Best aper ! Pergh ! Yang aku tengah tengok sekarang ni, percutian yang di menangi oleh 4 orang ke langkawi ! Waaaaa. Best best ! Berangan sat dapat bercuti sakan lagu tu. Tapi ni, bila masa lah dapat bercuti sakan plus free lagi tu. Wehuu !

mujse dosti karoge pulak

Sorry tak de upate since friday :) paham-paham sahaja la, encik suami baru balik jumaat lalu. Dan todays pula kena keluar road trip for another one week pula. Sob sob ;(

Ok, lupa kan pasal itu evendo hati masih merontan-rontan sebab encik suami kena keluar bermalam di tempat lain untuk seminggu pula lagi. Huhu.

Ar. Sapa sengih-sengih sorang-sorang tengok mujse dosti karoge ? Ahahaha. Kita sama ! I love hirtik act ;) kareena too. Also rani la. Ala senang tiga - tiga la suker :P jom layan mujse dosti karoge. Hehe

Hey, jangan lupa klik g+1 segmen puan gojes join atas entry ni okei. Thanks so much ! ;)

23 November 2012

holla mr. friday ! holla iPhone 5 !

assalamualaikum peeps :)

hati yang kecik tengah bunga-bunga riang. encik suami tersayang da selamat sampai rumah. itulah dia penangan orang da bernikah kawen ni. bila da bernikah kawen, janganlah risau melampau tahap dewa jika encik suami tu keluar membuat kerja di luar kawasan perumahan. itu rezeki juga. mencari duet tambahan untuk kebahagian dalam rumahtangga. kan ? :D hey..ok apa, berjauhan macam ni ada juga baiknya. salah satu tips untuk menghangatkan lagi kasih dan sayang suami dan isteri :D. ehem ehem. ar. ni untuk yang telah bernikah kawen je tau :D so. puan gojes tak kan lama berada di sini. iPhone 5 Gadget Impian segmen didahulukan, suami di utamakan.boleh ? ahaha...

erk ? tetibe je ada gambar iPhone 5 kan :D


nampak tak entri segmen menangi iPhone 5 Gadget impian atas tu ? .
bantuan masih di perlu kan kat sini. tolong ! bak kata mak dara, sos !!!!!! 

CARA UNTUK KLIK ? SEPERTI DI BAWAH ;)
1. Scroll down segmen ini "iPhone 5 Gadget Impian"
2. bila jumpa button g+1, seperti gambar dekat bawah ni, terus klik kat situ tau.

terima kasih untuk klik anda :)
jangan lupa tinggalkan komen dan url tau.
ada bloglist supporters on this ! tq ;)

22 November 2012

iPhone 5 Gadget Impian Supporters !


assalamualaikum peeps !

masih menyusun strategi untuk memenangi sebijik kelapa iPhone 5 ! dan kat bawah ini adalah senarai supporters yang telah pun puan gojes senaraikan bagi segmen entri iPhone 5 yang puan gojes join. terima kasih ya buat para bloggers yang telah sudi memberikan derma se klik untuk g+1 puan gojes. semoga ada rezeki  untuk menangi iPhone 5 dari encik Denaihati. com ;)

most thankfully !

4. deno  
6. wazy
7. Hafizul 
9. Nyue 
12. yanmie
38. Aju Mohit

 adoi..ramai lagi ni bestie supporter puan gojes....sambung malam nanti, bolehkan? :D


dan berikut adalah para peserta yang akan puan gojes terjah dan mendermakan se klik untuk mereka :) klik untuk saya satu, boleh kan? terima kasih ! :D

siapa? jom tengok :D


BAGAIMANA CARA UNTUK KLIK ? SEPERTI DI BAWAH ;)
1. Scroll down segmen ini "iPhone 5 Gadget Impian"
2. bila jumpa button g+1, seperti gambar dekat bawah ni, terus klik kat situ tau.


terima kasih untuk klik anda :)



makan jom !

assalamualaikum peeps ! ;)

ofic sejuk  betul. nak menaip pun agak ke kerasan seketika. erk? 
ar ye la. tangan da rasa nak beku. nak menaip pun, apa lagi. hehe :D
hey good morning ! mari sini. tengok apa aku breakfast pagi tadi. erk. 
da nak dekat waktu lunch time ni. biar korang nampak dan rasa lapar :D


chicken chop !


nota kaki dan tangan:

hai sayang-sayangku.
bantuan sangat diperlukan untuk segmen 'iPhone 5 Gadget Impian'
bantu saya boleh kan?

BAGAIMANA CARA UNTUK KLIK ? SEPERTI DI BAWAH ;)
1. Scroll down segmen ini "iPhone 5 Gadget Impian"
2. bila jumpa button g+1, seperti gambar dekat bawah ni, terus klik kat situ tau.


but sila pastikan kengkawan, number +16 atau klik korang ke berapa itu berubah ; 
 
terima kasih sayang-sayang ;)

21 November 2012

those

assalamualaikum dan selamat pagi peeps !

syukur alhamdulillah. hari ini kita masih mampu bernyawa. masih mampu merasa dengutan jantung kita. masih mampu menikmati dan melihat apa jua yang ada di depan mata kita. al-fatihah dan salam takziah dari aku buat keluarga yang kehilangan suami, isteri, anak, saudara mara. kengkawan dan yang pasti kehilangan ini satu mimpi ngeri jika di lihat dari mata kasar. tapi ianya akan di ingati bagi mereka yang pemergiannya adalah berjuang untuk negara. al-fatihah untuk mereka ini, salam takziah sekali lagi buat saudara-saudara seislam kita ini yang berada di gaza, palestin. semoga peperangan ini akan berakhir juga.

hey. tinggalkan yang itu. and good morning people. now duduk ofic seperti biasa. kemarin pegi HQ. memang tak sempat pun nak jumpa dan bertentang mata dengan Timbalan Perdana Menteri Malaysia kita tu. tau-tau je la, bumi sabah setiap petang dalam beberapa minggu ini, memang kerap hujan. balik je sure akan mengalami jem teruk. so, nak tak nak, kena lari dari program jumpa TPM ni. so sorry. tak dapat nak ambik gambar. tapi nanti kalau ada staff yang ambik gambar, aku pinjam je la :D

ok. now. duduk ofic. baru lepas breakfast. dan masih mengatur strategi. how to menang dan mendapatkan sebanyak mana klik g + 1 untuk segmen iPhone 5 gadget impian yang telah aku siapkan yang telah dianjurkan oleh cik Denaihati.

tengok-tengok semua bloggers yang join telahpun mengakifkan diri untuk mendapatkan klik. hopely, adalah readers tolong klik untuk aku. ~sobsob~

tajuk entri? ntah tak tahu :D



20 November 2012

iPhone 5 Gadget Impian Cabaran Bermula

assalamualaikum peeps ;)

iPhone 5 Impian Cabaran bermula ! syukur alhamdulillah. tugasan ke dua sambungan entri dari segmen iPhone 5 gadget impian yang sedang dianjurkan oleh Denaihati blog, telah pun keluar. syukur alhamdulillah. tugasan ini memang sangat-sangat di nantikan oleh para bloggers yang turut sama menyertai segmen iPhone 5 gadget impian ini. yang mana, sebijik atau sebuah telefon pintar iPhone 5 adalah menjadi hadiah utama untuk si blogger yang bertuah. menarik bukan ?

and base on my opinion melalui entri segmen iPhone 5 gadget impian yang pernah aku buat sebelum ini. maka. puan gojes blog turut sama disenarai panjangkan dalam Peserta Terpilih oleh encik Denaihati ;). syukur alhamdulillah. tersenarai pun sudah kira bertuah, belum lagi menang kan ;)

untuk menang bukan mudah sebenarnya kengkawan. orang kata, benda bernilai, harus di bayar sama dengan nilainya. (erk. ngam ke ayat aku tu) dan untuk itu, ada syarat dan tugasan yang perlu diselesaikan sebagai syarat bagi memenuhi dan sekaligus memenangi hadiah iPhone 5 gadget impian, impian segala manusia di alaf ini. tak gitu? ;)

dan dengan ini, ada tugasan yang diberikan mungkin akan mengelirukan para bloggers. yang mana, aku sememangnya amat-amat memerlukan bantuan readers blog ini untuk mendapatkan sebanyak mana klik G +1 bagi entri segmen iPhone 5 gadget impian yang telah pun aku letakkan sebagai 'Sticky Post' di atas entri ini. gambaran G +1 seperti dibawah ni ;)
 
Screen Shot 2012 11 16 at 2.55.21 PM iPhone 5 Gadget Impian Cabaran Bermula


g + 1 seperti dalam bulatan biru ;)
 

boleh kot kan kengkawan ? ;) 
orang kata, orang berbudi, kita berbahasa. 
dengan itu, aku nak ucapkan sejuta ribuan terima kasih 
pada bloggers yang sudi 
memberikan se 'klik' untuk segmen tersebut. 
korang boleh juga klik kat ---- > ' iPhone 5 gadget impian ' ini
dan memberikan klik g + 1 untuk entri post tersebut.

boleh kan? ;)

*hey, jangan lupa tinggalkan komen tau. 
then i will hit and thankfully dekat korang ! untuk ini.

WELCOMING !

Assalamualaikum peeps ;)

Just now. Nak pegi Ibu Pejabat Dewan Bandaraya Kota Kinabalu. Waiting for our Timbalan Perdana Menteri Malaysia visiting our HQ. Hari tu, terkesima juga bila berdepan dengan Our Prime Minister. Sempat juga ambik gambar beliau, tapi ntah mana lepas gambar tu :) Masa tu dekat Likas Kota Kinabalu, Sabah. Program apa ntah, aku pun da lupa. And now, insyaAllah kalau sempat, bolehlah kot jumpa Timbalan beliau pula ;)

Hey, waiting for my next entri ya. Ianya akan berkaitan dengan segmen iPhone 5 gadget impian yang aku join hari tu :) Sure ada yang tak sabar nak baca how I describe about iPhone 5, seribu satu ke penggunaan nya base on me ! Wehhuuu :)

Stay tuned !

Senyum. Tak perlu kata apa-apa ;)

Assalamualaikum ;)

Just now suami call

Suami : morning isteriku..
Isteri : morning suamiku..

Suami : erk..(bunyi macam person yang kehairan seketika)
Isteri : erk..(sambil senyum-senyum)
Suami : erk?..(again)
Isteri : hurm.
Suami : k. Abg nak besiap sat lagi..
Isteri : oh ok..

Hehe. Kadang kala, tak perlu kata banyak-banyak pon, da tahu how both of we missing each other. (waaa...gatal seketika :P)


19 November 2012

What the feeling !

Bosannya..

Suami : ayg, mai duduk teman abg tengok berita.
Isteri : ar, tak pe. Abg tengok je la sorang-sorang. Ayg nak blogging sat :D
Suami : hurm...

Bila suami out station

Isteri : bosan tak de abg. Tengok berita tak de teman..
Suami : aik..bila abg ajak tengok sama, sibok pula dengan blogging..
Isteri : hurm..

Perasan sang isteri memang macam ni ke? ;(

*Ayg rindu abg. Evendo baru sehari semalam tak sampai nak dua malam lagi pon abg tak de depan mata. Hukhuk...


Sejarah Palestin dan Israel

assalamualaikum dear readers.

beberapa hari yang lalu. dunia di kejutkan dengan peperangan yang telah di cetuskan oleh pihak negara israel. dengan tujuan apa sebenarnya? apa yang mereka kehendaki dengan bumi gaza, kenapa perlu mencetuskan peperangan sebegini yang mengakibatkan ribuan manusia terkoban? dan hari ini sahaja, hari ke 5 gaza bermandikan dengan darah.


ada apa sebenarnya dengan bumi gaza palestin?

Sejarah Palestin & Israel

Bumi dan tanah rahmat, bagi kedua-dua pihak Islam dan Yahudi, tanah yang didiami oleh Palestin dan Israel sekarang merupakan tanah yang istimewa, yang telah ditentukan oleh Allah sejak ribuan tahun lampau.
Bagi umat Islam, di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini, setelah Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

Bagi penganut Yahudi pula, tanah tersebut merupakan 'Tanah Yang Dijanjikan Tuhan' kepada mereka.
Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), dan di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan situlah tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka.
Atas kedua-dua sebab inilah, tanah tersebut menjadi rebutan antara Muslim dan Yahudi sejak dari dahulu, hinggalah membawa kepada pertumpahan darah sekarang.

Bagaimana dengan Kristian pula? Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa.
Di tanah itulah Nabi Isa menyampaikan ajarannya, dan di tanah itu jugalah Nabi Isa disalib (mengikut kepercayaan kristian).

Sejarah Awal

Sebenarnya sejarah bani Israel wujud sedari zaman Nabi Ibrahim lagi. Namun, kita susuri sedari kependudukan Bani Israel itu di Mesir, sepertimana yang diutuskan Nabi Musa a.s kepada mereka.
Kita tahu melalui al-Quran, bahawa Firaun dan tenteranya mengejar Nabi Musa dan kaumnya sehingga ke Laut Merah, di mana ketika itu Nabi Musa menggunakan mukjizatnya membelah dan menyeberangi lautan tersebut.
Setelah itulah Nabi Musa dan kaumnya Bani Israel mendiami tanah Palestin tersebut.

Holla Mr. Monday !

assalamualaikum dan selamat pagi pompuan-pompuan lawa :D

pagi-pagi lagi buat propa. kalau tak lawa, tak cantik. tak perlu la nak ucap morning bagai? hehe. holla mr. monday !. aku awal pagi lagi sampai ofic. tau-tau je la mrs. librarians memang bersemangat bila isnin hari (konons !). semalam caca aka kuzen tersayanglah sangat siap perli. waaa awal ar kakak iron baju. semangat mau kerja ka itu? hehe. na. ambik ko sebiji. erp. semangat tu. lama cuti kan. wa. baru sehari bercuti on friday pon da semangat nak balik kerja. erp. op coz. keja belamabak atas meja. :D wa. macam aku la pekerja yang paling bizi di dunia :P

ok. sudah-sudah la mood cuti aku tu. aku duduk rumah pun tak pegi mana. aku cuti. tapi encik suami tak pula cuti. so. aku nak pegi mana sorang-sorang tanpa encik suami? hurm. nak tengok wayang pun, kena minta izin encik suami bagai. da tu kalau encik suami kata, 'jangan'. hurm. dan ya. itu dia tawaf menonton drama korean city hunter ! wei. aku da baca la sinopsis citer ni sampai habis. semalam ok. see. bersemangat nak habiskan tengok drama ni. :D


morning mr. librarians !
saya rindu awak :D

so. cuti korang apa cerita? cerita cuti fatin liyana, korang da baca ke belom? ;)

18 November 2012

City Hunter !

Good morning beautiful love! Assalamualaikum ;)
Waaa. Da beberapa tak update blog kan :P rindu tak? Rindu tak? ;) ok. Sorry sangat-sangat sebab tak update. Cuti dengan meriah kat umah :D, blogwalking pun cuti sakan. Hehe. Hey, just now aku tengah nak menghabiskan tonton drama korean. City hunter ! Wehuu. Lovely anak buah kata drama ni best. So, duduk kat umah bercuti, tawaf city hunter sampai lebam biji mata :D da..da..nanti aku yupdate lagi ya. ;D


16 November 2012

al-fatihah

assalamualaikum peeps..

pagi ni buka akaun facebook. nampak status kawan lama. kawan lama yang da lama tak bersua muka. ;) since abis spm, terus lost contact dengan sofia. then, jumpa balik dekat facebook. tengoklah kecanggihan dunia sekarang kan. boleh je jumpa balik kengkawan lama dekat facebook ni. sebut pasal tu. i wanna say salam takziah buat sofia. sofia is my bestie zaman sekolah menengah dulu. we are always together. tapi tau-tau je la kalau da berpisah kelas. rasanya tahun ambik pmr kami tak bersama lagi. i mean, hubungan da tak rapat. sampai la ke spm. cuma kalau terserempak dekat tengah jalan nak pi masuk kelas, baru la bertegur sapa. oh gosh, rindunya zaman sekolah.


sebut pasal sofia. salam takziah again untuk kamu sayang. nampaknya sofia lost her baby boy. al-fatihah fie. aku cuma mampu berdoa agar dia tabah menghadapi dugaan ini.

al-fatihah..

15 November 2012

colgate slimsoft superslim !


assalamualaikum dan selamat tengahari peeps !

ada yang baru bangun ke? atau ada yang masih memanjakan diri atas tilam busuk korang tu?
aduhai. anak dara teruna plus anak dara orang. bawa-bawalah membangunkan diri ye :D matahari da naik atas kepala da ni. oh. mentang-mentanglah cuti sekolah. sakan nampak honeymoon. 
erk. tu yang da bernikah kawen pula. hehe. 

so. da bangun tu, elok la. da gosok gigi ke belom :D belom ? 
kalau belom, mari klik SiNi tengok apa pasal aku suruh korang gosok gigi sekarang juga ! 

 
dan tahu tak korang. 
berus gigi dari colgate punya 4 warna yang cool ! (woooowwww)

Nuffnang ajak korang pi beli colgate tengahari buta ni. hehe. (tak de la :D)

ada manusia suka colgate. ada juga yang suka darlie. 
ada juga suka kayu sugi. ;) 
tak kisah la yang penting korang kena rajin gosok gigi. 
kalau tak, lari 100 meter ke belakang la kengkawan tepi kiri dan kanan :D

senarai blogwalking cuti sekolah update

tweet-tweet !

assalamualaikum dan selamat pagi peeps :)

so sorry. semalaman tak de entry baru :D but todays, i'm gonna hit this blog again. wa speaking london gitu lor :D 
ok. maafkan beta. 
memandangkan hari ini adalah hari cuti-cuti sedunia. maka. 
mana-mana segmen yang aku follow kemarin lepas, 
akan menjadi keutamaan aku terjah pagi hari, 
di kala hujan plus berangin dekat luar ni :) 
wa. jom secawan kopi panas? :D

so. good morning semuanya !
jom tweet-tweet bersama digi? boleh ? :D

tq cik nuffy ! :)

14 November 2012

Segmen Blogwalking Cuti Sekolah

assalamualaikum dan selamat pagi peeps ;)

oh khamis datang lagi ;D 
hari ni hari terakhir puan gojes kerja dalam minggu ini. hehe. 
ecok puan gojes cuti lagi :P suker la tu ! 
ok, pagi ni awal masuk ofic. tetiba pula. 
so, blogwalking dekat blog mak dara 
then blogwalking sama dekat kakak mia aka mialiana blog. 
kalau nak tahu, dorang dua bestie !

then, i found this segmen. nice kan banner segmen ni ;) 
sweet je. so, i decide join sama benda comel ni ;)

korang yang nak join, boleh je.
klik banner okeis !

**blog awak confirm ringan syg. cepat je masa nak buka tadi :)

13 November 2012

Mimpi Cinderella ;)

Assalamualaikum peeps ;)

Anyone dekat sini yang menonton mimpi cinderella? Tv3, setiap selasa jam 9.00 malam? ;) sapa tengok, oklah. Boleh juga sharing apa yang menarik ;p

Mimpi Cinderella Mengisahkan Saleha (Eina Azman) yang selalu dibuli ibu tiri (Sharifah Shahora) dan 2 adik tiri eina di kampung, Iza dan Ita. Saleha mengimpikan hidup senang di bandar, dia kemudian dapat bekerja dengan cik Lorna (Zarina Af). Lorna tak suka gaya Saleha yang masih kekampungan, dan mengupah pembantunya Lokman untuk mengubah penampilan Saleha.

Adakah Saleha akan berjaya tinggal di bandar dengan senang lenang, dan dapatkah dia bertemu dengan lelaki pujaan yang kaya raya.

Saksikan Mimpi Cinderella di slot Lestary.
Kredit to sis nuriz ;)

Nur eina azman, 17 years old, spm !


Love rain ;)

Assalamualaikum peeps ;)

Syukur alhamdulillah. Kota kinabalu, sabah di basahi dengan hujan. Syukur. Cuaca belah tengahari tadi, jangan katalah. Memang panas. Nak lelap mata dengan tenang pun memang tak dapat. Nampaknya mimpi nak sampai ke bintang tesekat di tengah laluan :p

Tak boleh nak tarik selimut da....:)
Ecok kena masuk keja lagi. Jumaat da awal2 isi eCuti ;)

12 November 2012

RA Segmen : Jom Follow dan Click Earnings

assalamualaikum again peeps ;)
wa. hari ni bersuka ria sakan erk buat entry. tau-tau je la ecok cuti ;) lagi pun aku kan super duper librarians rock yang memang free memanjang :D (konon!) 
ok. jangan sibuk hal aku pula. ni nak bagi tau korang.
mari sini sama-sama join segmen dari RA di pendekkan nama menjadi nina sahaja.


korang yang nak join boleh klik banner cik katak atas tu k
cik katak kan? hehe

nak tag :

psst : nina, kita selesai dengan tugasan klik2 awak tu. :D

CashOut Kali Ke 5 - Terima kASIH Nuffnang !

assalamualaikum peeps !

pagi ni senyum sampai ke telinga. bersemangat tengok earning naik lagi. syukur alhamdulillah. terima kasih bebanyak nuffnang. :) duduk diam-diam dekat rumah pun, aku masih boleh earn something dari blog dan nuffnang. thanks so much ya. syukur alhamdulillah kan ;) naik sedikit dari yang entry CashOut Kali Ke 4 - Terima kASIH Nuffnang ! sebelum ini ;)





terima kasih nuffnang !
hurm. tak nak cash out lagi, tunggu seratus. boleh? :D

iPhone 5 Gadget Impian Peserta Terpilih !

assalamualaikum peeps !

syukur alhamdulillah. puan gojes tersenarai dalam peserta pilihan segmen iPhone 5 gadget impian peserta terpilih by cik Denaihati blog. remember entry segmen iPhone 5 gadget impian yang pernah aku tulis dan join sebelum ini? itu dia. i was there. tak sabar nak menanti tugasan seterusnya. harap-harap tak la sesusah mana ya cik Denaihati :D






senarai pilihan ;)

52. its me !

korang yang telah join sama. boleh cek la blog-blog engkorang sekarang.
selamat berjaya semuanya ;)

Berbahagialah Wahai Wanita ;)

assalamualaikum dear peeps !

Siapa kata jadi perempuan itu senang?

Perlu tutup sana, tutup sini,

Cuba lihat budak lelaki, pakai baju pagoda pun orang tidak bising.

Perempuan. Stoking perlu pakai.

Cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari.

Pasti menangis air mata darah, kerana tidak tahan bertutup semua.

Tetapi, perempuan sentiasa sabar. Tengah panas masih boleh lagi memakai jubah.

Hebatkan perempuan?

Siapa kata jadi perempuan itu senang?

Tiap-tiap bulan, mesti ada penyakit. Hendak pergi kelas pun susah.

Kalau boleh, masa tengah jalan merasakan hendak meraung kerana kesakitan.

Cuba lihat budak lelaki , mereka nampak gembira. Kadang-kadang setahun sekali pun susah dapat sakit, tetapi sekali
sakit, merungut bagai tidak ingat dunia.

Tetapi, perempuan hidup berpuluh-puluh tahun dengan penyakit tiap-tiap bulan, masih boleh tersenyum menyimpan kesakitan yang dialaminya.

Hebatkan perempuan?

Siapa kata jadi perempuan itu senang?

Hati ini Allah S.W.T jadikan sangat lembut.

Hati cepat sensitif.

Cuba lihat orang putus cinta. Kebiasaannya perempuan yang paling susah hendak lupa.

Lelaki selepas putus cinta cepat mencari pasangan baru.

Cuba pergi wayang tengok cerita Hindustan, siapa yang paling teruk menangis?

Perempuan bukan? Lelaki masih boleh ketawa.

Sungguh lembut hati perempuan. Tetapi dengan hati yang lembut itu perempuan dapat mengkagumkan lelaki. Hebat tidak perempuan?

Siapa kata jadi perempuan itu senang?

Apabila hendak keluar ke mana-mana, sentiasa ketakutan. Kerana berita asyik-asyik keluar cerita orang kena rogol, kena culik.

Lelaki pukul dua pagi masih boleh keluar minum kopi tengok bola.

Siapa kata jadi perempuan itu senang?

Jika dirogol, perempuan disalahkan kata tidak jaga pakaian,

Apabila buang anak, perempuan disalahkan cakap berhati binatang,

Apabila buat salah sikit, kena marah dengan suami,

Apabila bising terlebih, kena label perempuan tidak sopan

Betapa susah hendak jadi perempuankan?

Disebabkan susahnya hendak jadi perempuan inilah, ramai perempuan yang merajuk dengan Allah.
Mereka berkata, Allah S.W.T tidak adil.

Mengapa AllahS.W.T lebihkan lelaki?

Mengapa perempuan perlu dengar cakap suami?

Mengapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami?

Walhal jadi perempuan itu sangatlah susah. Bak kata orang, hendak jaga sepuluh anak lelaki, tidak susah seperti menjaga seorang anak perempuan.

Disebabkan perasaan negatif pada Allah S.W.T ini, ramai perempuan di luar sana yang ditolak.

Mereka pakai pakaian yang tidak menutup aurat dengan alasan, 'lelaki tak payah tutup pun!'

Mereka berani bertepuk tampar dengan lelaki. Mereka sanggup gadaikan diri mereka kerana percaya dengan janji manis kekasih yang busuk hati.

Kasihan pada mereka bukan?

Disebabkan fikiran yang negatif terhadap Allah S.W.T, mereka sanggup rosakkan diri mereka.

Mereka berkata mereka lakukan seperti itu kerana Allah S.W.T tidak adil.

Persoalannya sekarang,adakah benar Allah S.W.T tidak adil pada perempuan?

Betul, syurga perempuan terletak di bawah kaki suami.

Tetapi, cuba ingat kembali, syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa jika bukan pada kaki ibunya?

Betul, isteri kena ikut cakap suami.

Tetapi, seorang anak lelaki perlu taat pada ibunya tiga kali lebih utama daripada ayahnya.

Tidak adil lagikah Allah S.W.T pada perempuan?

Allah bukan setakat adil, tetapi Allah itu sangat sayang pada perempuan.

Untuk lelaki, syurga isterinya terletak di bawah kakinya.

Jika paling banyak lelaki ada empat orang isteri.

Cuma ada empat orang yang syurganya bergantung pada seorang lelaki itu.

Tetapi perempuan, ditakdirkan ada lima belas orang anak lelaki.

Bermakna ada lima belas orang yang syurganya terletak pada seorang perempuan itu.

Masya-Allah, hebatnya perempuan bukan?

Mengapa perempuan hebat?

Kerana kasih sayang Allah S.W.T yang menjadikan kita hebat!

Cuba didengari pula lagu-lagu yang berkumandang pada radio.

Banyak lagu berkaitan perempuan bukan?

Jarang kita dengar lagu berkaitan lelaki.

Sayang sungguh Allah S.W.T itu pada perempuan, hingga perempuan dikasihi seperti itu sekali di dunia ini.

Lihat pula apabila seorang lelaki berjaya.

Orang akan berkata, 'Disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya.'

Kita tidak pernah dengar orang berkata, 'Disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya.'

Sungguh hebat Allah S.W.T jadikan perempuan itu.

Masih tidak adil lagikah Allah S.W.T pada perempuan?

Hakikatnya, Allah S.W.T terlampau adil pada perempuan.

Disebabkan susahnya hendak menjadi perempuan ini, perempuan senang hendak masuk syurga. Berdasarkan satu hadis :
"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Hadis Riwayat Ahmad)

Tidak adil lagikah Allah S.W.T pada perempuan?

Oh perempuan, sedarlah.

Betapa sayangnya Allah S.W.T pada kita. Betapa cintanya Allah S.W.T  pada kita.

Tetapi, mengapa kita rosakkan diri kita kerana fikiran-fikiran negatif yang tidak berasas pada Allah S.W.T?

Allah S.W.T jadikan perempuan itu sebagai hiasan dunia.

Bayangkan, dunia yang besar ini, dunia yang cantik ini, kita jadi hiasannya.

Seindah-indah hiasan itu adalah wanita solehah.

Betapa ruginya kita sekiranya ditolak menjadi seindah-indah perhiasan dunia bukan?
-Artikel iluvislam.com
Sumber Grafik: Google Image

Biodata PenulisErna Firdzalina Mazlan Pelajar Sains Aktuari. A-level di Kyuem. Penulis blog http://darimataerna.blogspot.com.

Nuffnang Premiere Screening – The Twilight Saga Breaking Dawn Part 2 !

assalamualaikum peeps !

sekali lagi Nuffnang bring to us, Premiere Screening ! kali ini The TwilightThe Twilight Saga Breaking Dawn Part 2! 

anyone yang telah menonton The Twilight Saga Breaking Dawn Part 1 sebelum ni, kali ini. sambungan dari itu, menyaksikan bella as a vampire ! apa yang akan berlaku seterusnya? macam mana pula dengan baby yang di lahirkan oleh bella di part 1 hari tu? anak dia jadi vampire or human ka? ar.. mari kita nantikan bersama-sama okei !

untuk mereka-mereka yang tak sabar menantikan The Twilight Saga Breaking Dawn Part 2 di pawagam-pawagam berdekatan korang, korang boleh je dapatkan tiket untuk menonton Premiere Screening movie ni yang dibawah oleh Nusantara Edaran Filem, yang akan di adakan pada masa seperti dibawah ;)


Date: 21 November 2012 (Wednesday)
Time: 9:30pm
Place: Cathay Cineplex, e@Curve


untuk mendapatkannya tiket tersebut
korang kenalah buat something sedikit as penganjur say.
jom klik sini cepat

good luck !
thanks nuffnang !

Happy Deepavali ;)

assalamualaikum dan selamat pagi peeps ;)

ada yang monday blues tak hari ni? erk. ecok cuti pun korang masih monday blues ke? hehe. jalan pegi keja tadi pun lenggang seketika. tak kan la monday blues lagi kan :D dari korang monday blues bagai, mari sini blogwalking dan klik apa yang patut dalam blog gojes ni. lagi berfaedah :D

ok. good morning again ! pagi ni bersemangat pula nak make a entry. sebab, aku tak de kerja ! wehuuuu. library ada meeting. so librarians kena duduk lepak tempat lain. so, kerjanya ada blogwalking dengan jayanya ! :D dan sebut pasal itu. i wanna say, a happy deepavali to those yang menyambutnya.


Happy Deepavali semua !
 
Yang tak tahu apa itu Deepavali macam aku. selain tahu ianya adalah masa untuk bercuti sakan, mari sini baca sedikit tentang Hari Deepavali ;)

Hari Deepavali (Bahasa Hindi: दिपावली, Bahasa Tamil: தீபாவளி) juga dikenali sebagai Diwali dan Divali (Bahasa Hindi: दीवाली) merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut yang beragama Hindu di seluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.
Menurut lagenda, Raja Naragasura yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasura meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.
Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali.

more info : klik SiNi ;)