tema blog

December 03, 2012

assalamualaikum peeps.

aku tertarik dengan new entry dari blog hasrulhassan.com dengan tajuk 6 cara mengetahui niche tema blog. dan honestly, aku memang sedang mencari dan tercari, apa kah sebenarnya tema blog aku ini. aku boleh je cakap blog peribadi. tapi, nak tahu peribadi yang macam mana tu, dan aku nak tulis tentang apa sebenarnya yang akan membuat para readers teruja nak baca dan teringin nak baca entry-entry yang aku post, kadang membuatkan aku keliru nak tulis apa. hurm. agak payah di situ kan. so, i'm sharing dengan korang tips dari blog hasrulhassan.com, 6 cara mengetahui niche tema blog.

6 Cara Untuk Ketahui Niche (Tema) Blog

  1. Lihat entri mana yang paling banyak orang komen. Di situ anda boleh tetapkan bentuk dan tema bagi blog anda.
  2. Perhatikan entri-entri yang mendapat bilangan atau jumlah klik yang sederhana banyak ... bukan yang popular tetapi sederhana banyak. Entri yang popular ni selalunya bermusim, adalah lebih baik anda lihat entri anda yang purata jumlah klik atau pageviews lebih kurang sama. Maka, di situ anda boleh lihat bentuk entri yang digemari oleh pengunjung blog anda secara purata.
  3. Cuba lihat jumlah entri menerusi kata kunci tertentu. Jika kata kunci atau label anda itu yang paling banyak anda buat, maka .... secara amnya anda boleh buatkan blog anda mempunyai niche sedemikian.
Sumber Asal: 6 Cara Mengetahui Niche Tema Blog http://www.hasrulhassan.com/2012/12/6-cara-mengetahui-niche-tema-blog.html#ixzz2DxY9JeAp
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
Follow us: @hasrulhassan on Twitter | bloghasrulhassan on Facebook

jom. sama-sama mencari identiti blog sendiri :)

You Might Also Like

2 comments

  1. samalah kita mak pun masih tercari2 niche blog mak tu.. tgk dr banyak yg cari pasal fesyen.. tapi berat pulak nak beralih ke bidang fesyen ni lbh selesa dgn santai dan meroyan hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mak. mcm tu mak. tapi ada juga blogger out there kan mak, tulis apa sahaja, tapi rangking blog meletup mak. mcm mak juga. hehe..

      Delete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images