Selamat Hari Raya Aidiladha 2012



Assalamualaikum peeps…

Malam kian larut. But I still here. To write something yang ntahlah, tak tahu nak starting dari mana. Dan di kesempatan ini, I wanna say Selamat Hari Raya Aidiladha buat pembaca gojes blog. Korang kalau da makan daging-daging lembu, jangan lupa lepas ni kenalah diet. Kang tak pasal-pasal kolestrol plus darah tinggi pula :D

Ok. Just now, sambil-sambil menyelit nak menulis ni, layan jugalah citer hindustan. Memandangkan tak de drama yang best nak layan dekat tv. Layan je la koleksi hindustan yang belambak dalam xternal tu ;) tau-tau je la, umah tak de astro :D layan shah rukh khan malam-malam buta ni dengan encik suami, sepupu sepapa, anak-anak buah, layan wei. Senyum sumbing memanjang. Lagak perasan jadi heroin bila heronya macho giler. Hehe. Shah rukh khan ni kalau berlakon tak sah dengan adegan romantis beliau, kan. Pergh..senyum sumbing da ni. Oh, ni tengah layan hindustan, heroinnya si kajol. Yang dorang terjumpa dekat europe tu. Tau kan?? Hehe. 
 
Before this, aku ada mention nak tulis entry pasal sambutan hari raya aidilfitri aku tahun ni kan. Tapi ada jak yang buat aku tak sempat nak memanjangkan entry tersebut. Huhu. But, I make it simple here. Sebab ianya telah berlalu few months ago. Ahahha. Aku pun da lupa ;) 

My raya tahun ni, syukur alhamdulillah, tahun ke tiga beraya sebagai seorang isteri. Ibadah puasa pun ok. Kerja pun ok di bulan puasa. Memandangkan puasa tahun ni aku kena menanggung kerja cik puan ibu bersalin ketika itu, so masa dekat ofic memang sangat-sangat tidak terasa langsung. Rasa cepatnya masa berlalu. Evendo sentiasa bz, tapi itu lebih baik kan, dari sejam-sejam tengok jam dekat dinding tu sebab menanti masa nak balik :D 

Dan sangat Bersemangatlah nak berpuasa sebab ada sang suami. Berbanding last year. Syukur sangat-sangat. It make me a person yang sangat-sangat bersyukur. Tiada yang lebih mengembirkan dan membahagiakan bila kita bersama orang yang kita sayang kan. ;) syukur alhamdulillah.  

Persiapan pun ok. Make It simple. Sebab tak nak la membazir sangat, kan. Tak nak la musim raya ni kita membazir sangat. Sebab kena fikir lepas abis bercuti raya tu nanti, kena pegi keja semula. Dan kena jimat untuk ke gaji bulan seterusnya. Tau-tau je la, gomen memang gaji awal dari kebiasa an nya. So, kena pandai jimat! Hehe. Then syukur alhamdulillah. semua orang faham, dan yang bestnya is kita faham ‘sharing’ bila part nak membeli itu ini. So, tak de la membebankan sangat kan :) lebih-lebih lagi setiap tahun, rumah mama adalah menjadi tumpuan sahabat andai. So decide untuk tahun seterusnya, kita akan buat tabung bersama mu, untuk lebih tidak membebankan di saat nak sambut raya. Ok tak? Hehe.

Ziarah menziarahi sanak saudara, itu sudah semestinya. Yang bestnya is, raya pertama open house memang tak stop kengkawan datang. Dari belah tengahari till la ke malam. Penat memang penat. Tapi everything under’s control. As usual. Syukur suami dan abang-abang, anak-anak buah backup dekat belakang tabir ;) memandangkan sista-sista tak bersama tahun ni, sedih pun tak berapa sangat. Lepas je solat hari raya aidilfitri, as usual ziarah kubur arwah bapa. Al-fatihah untuk arwah.

Da penat layan tetamu. Masa untuk ziarah kengkawan pula. Tahun ni serius, perjalanan jauh till ke sipitang. Beraya sakan no..hehe. raya ke dua hari tu, memang tawaf la orang kata. Pagi naik kundasang, belah keluarga mama. Turun dari kundasang, jalan jauh lagi ke papar, umah keluarga abang ipar. Ada sista dekat sana. Dan menuju pula ke bongawan. Side abang ipar ke dua. Sista juga dekat sana. :) wa. Best…lepas dari bongawan, terus ke tuaran. Perut jangan cakapla. Memang da kenyang giler. Mata pun da layu. Sampaikan aku ni boleh lelap 2 3 kali dalam keta. Syukur suami tak bising. Suami pun bersemangat nak beraya. So, nak tak nak, kena juga beraya sakan. Percaya ke tak, dekat 12.00 tengahmalam baru sampai umah. Selesai berhari raya dalam masa sehari. Itu baru kengkawan, sanak saudara terdekat. Belum lagi bab janji kena beraya dekat umah kengkawan. Huhu. Lenguh……

Ar, itulah sedikit sebanyak citer pasal raya aku tahun ni. Kesimpulannya is, berhati-hati bila berada di atas jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang ;)

Selamat hari raya semuanya ;) – entry tanpa edit. ahahaha

Comments

Popular posts from this blog

Isu Cuti Menjaga Anak atau Suami Sakit bagi Si Penjawat Awam

Biodata Aishah ilias Pelakon Love You Mr. Arrogant

Waktu Operasi Urban Transformasi Centre (UTC) Kota Kinabalu dan Di Seluruh Negara