The Real Sabahan : Penghinaan terhadap Sabah, Malaysia

August 09, 2012

awak bercakap tentang sabahan, which is aku pure sabah. encek suami orang kedah tapi bernikah kawen dengan aku yang berasal dari sabah yang awak awak talking about sabahan is Fu**! dan sakai!

untuk awak yang ada dalam gambaran di dibawah, aku nak ucapkan terima kasih sebab bercakap tentang sabah. rupa-rupanya disebalik awak semua tak suka sabah atau mengutuk tentang sabah, tapi awak masih ada masa untuk memperkatakan tentang sabah. dan menunjukkan awak berminat untuk mengetahui dengan lebih lagi tentang sabah. teruskan niat baik awak semua ya. semoga awak lebih mengenali sabah dengan kutukan awak semua.



 
i'm proud to be sabahan. dan untuk awak semua, terima kasih sama juga sebab telah menunjukkan how are you tidak layak untuk duduk di Malaysia. why aku kata macam tu? sabah, Malaysia. bukan sabah, Amerika Syarikat dan awak tahu atau tidak, sabah juga ber Perdana Menteri kan yang sama dengan negeri yang awak duduk. dan ber Sultan kan yang sama.



Pulau Mabol, Sempurna, Sabah.
aku tak sampai ke pulau ni lagi.
tapi insyaAllah, aku pasti akan ke sana dengan izinNya
  
kredit untuk semua pemilik gambar ;) 
terima kasih buat mak dara sebab telah memilih sabah untuk drama Puteri Salamia yang telah pun tamat episodnya dekat rtm baru baru ni. saya tengok drama tu ;)

terima kasih.

You Might Also Like

14 comments

  1. Sabah antara negeri kt Msia yg ader byk tmpt yg cantik & mnarik..cthnye Pulau Sipadan...xperlu la dorg nih nk kutuk2 Sabah...haish

    ReplyDelete
  2. pakai je tudung,tp buat status cm tu.apa lah budak ni.

    ReplyDelete
  3. mak aiiii begitu sekali pandangan diorang mengenai sabah.. mak dara pun ada adik ipar yg pure sabah . zaman dah moden, dari dok kata mcm2 mengenai Sabah apa kata gunakan internet selain berfb dan buat sedikit research dan google mengenai Sabah then you know how beautiful Sabah is.. Thats why Mak Dara dan sebuah syarikat penerbitan drama telah mengangkat cerita dari Sabah dan jadikannya sebuah drama bertajuk PUTERI SALAMIA.. Kita orang Malaysia haruslah bangga menjadi rakyatnya tak kira dari mana kita datang..

    ReplyDelete
  4. teruknye dorang ni, name je pakai tudung. Sepatotnye dia bangga sabah terletak dlm malaysia, byak hasil ekonomi dr sabah, tmpat cntik2, terknal satu dunia. Linda rase dorang ni x layak duk malaysia kalo tak respect each other.

    ReplyDelete
  5. sama je kesnya bila dorang kutuk Sarawak.penah masuk harian metro..geram jugak ngan dorang ni..otak letak kat lutut,main lepas cakap.walhal sumber alam yang dorang guna byk dtg dari borneo

    ReplyDelete
  6. lek k.. xD.. bnyk betul aq tngk benda nie.. lagi2 budak yg mau UMS...hisss

    ReplyDelete
  7. Saya sangat suka Sabah...antara negeri yang paling cantik di Malaysia terutama pulaunya. "Best in the world"

    ReplyDelete
  8. Saya pun ada terbaca mengenai budak yg kutuk2 sabah ni...ada lg cakap sabah ni pengotor...aduii...sakit hati...heboh juga sal n d fb kan...sampai ada org buat page commnity d fb "saya budak anti Sabah" and gambar budak tu dijadikan photo profile...biar kan budak tu dtg sabah, biar dia rasa sendiri macam mana cara hidup d sabah & betapa cantiknya sabah...huhuhu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami benci orang malayu malaya..kami benci org malaya....! kami benci org malaya...!kami benci org malaya...!

      Delete
  9. thanks for droping ur komen kengkawan ^^ glad to hear and yup of course, evendo kita diman sekalipun, bumi Allah ini satu sahaja. buruk baiknya, ia masih di bawah bumi yang sama ^^

    ReplyDelete
  10. me too ...proud to be sabahan ..tak sukalah dengan penghinaan dorang ni .

    ReplyDelete
    Replies
    1. x panya org malaya mmg kami benci org malaya!

      Delete
  11. org malaya tak tahu malu macam anjing tahu nak hina bumi sabah tapi kamu tak sedar bahawa kalau bukan sabah sarawak punya hasil malaya tak maju seperti sekarang! itulah sabah dan sarawak jadi miskin akibat penjajahan malaya yang mengikis hasil sabah sarawak sehinga bumi sabah jadi ketinggalan zaman akibat penjajahan malaya!tapi x apalah orang malaya kamu hinalah orang sabah duduk atas kayu. dilain hari kita akan berpisa dan kami akan berdiri atas kaki kami sendiri biar kami akan meberi tahu jenerasi akan datang dan anak kami biarlah mereka yang memperjuang hak-hak mereka sehingga sabah sarawak ini akan menjadi sebuah negara merdeka.

    ReplyDelete
  12. tiada gunahnya bersatu dgn persekutaan malaysia kerana merugikan borneo sahaja.katanya nak melindungi sabah ini dari ancaman filipina tapi apa yang sekarang kerajaan pusat nak memberi my kad kepada pelarian pelipin sebagai warga negara malaysia.itulah penipuan kerajaan pusat terhadap kami lapas itu orang malayu di malaya mengatakan sabah ini ketingalan zaman dan tingar atas kayu pulak itu.bagai mana pulak sabah ini tak meskin dan ketingalan zaman sebab hasil sabah dikikis oleh kerajaan malaya yang menjaja kami selama ini.

    ReplyDelete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images