ramadhan dua

July 22, 2012

hey hello dan assalam fellas!

syukur alhamdulillah. hari ini hari ke dua kita berpuasa dan hari ke dua buat anak anak buah yang baru nak belajar how to fasting dalam bulan ramadhan ni. tau tau je la baru kali pertama nak belajar tinggalkan breakfast, lunch, minum petang. mesti rasa haus dan lapar dan petang baru nak makan sekali waktu berbuka ;) nak kejutkan sahur pun memang payah ar. nak kena jerit sikit baru ar nak wake up :D tak pe, kita pun pernah juga berada di usia lagu tu kan. kena faham how susahnya nak bertahan sampai ke petang. kena step by step. hari ni kalau tak tahan pose sekerat hari je k. ecok try pula betahan sampai ke petang. insyaAllah, pasti boleh ;) boleh kot nak upah sapa puasa penuh, nanti dapat duet raya :P semangat sikit nak puasa. ala, masa kecik kecik dulu mama selalu juga buat macam tu. sapa penuh puasa dapatlah duet raya ;) wa bestnya kan. hehe


ok, sahur semalam makan nasi putih plus ikan goreng masin plus ikan goreng plus sayur goreng je. simple sesimplenya. aku nak cakap bab makan sahur ni, memang payah sikit nak makan. kalau ada benda masin masin like ikan masin tu okei juga. tapi nasi memang kureng sikit dari waktu berbuka. semalam after bersahur, perut pula meragam semacam. jumpa mr tan dekat 15minit. ntah apa je temujanji kat dalam tu. memang perit dan memulas giler giler. kita kan da makan sahur, bila da kosong semula dalam perut tu, harapnya dapat bertahan sampai ke petang. hehe. 


juadah nak berbuka petang ni? ar. aku tgk, reramai bloggers buat entri juadah buka puasa sedap sedap je. wa, sedap tu. tapi, for me. biarlah kalau boleh kena berjimat waktu puasa ni. makan dan minum apa sahaja tapi biarlah mengekalkan kesederhanaan. kan kita diamalkan untuk bersederhana. so half day belum menampakkan diri, da decide nak berbuka dengan apa hari ini. maybe nak goreng mee sekali lagi. petang kemarin da masak mee. made by sister in law as usual la. :D nak harap aku masak, rasanya boleh terbako dapur. ahaha. nak buat air cincau sejuk sejuk. tea sejuk. ar, see. da sebut perkataan sejuk. hari tu, aku ada google tau. kalau boleh, masa nak berbuka puasa tu, jangan ambik benda benda minuman sejuk evendo minuman bergas ni. tau tau la seharian perut tak berisi, kang tekejut beruk mrs perut bunsit. tak ke naya tu :P

ok, tu je la juadah yang baru aku fikirkan. oh yup. buah kurma. jangan lupa makan buah kurma okei. ecok nak cari buah kurma dengan encek suami. memandangkan kita malas today, oh no. bukan malas, kita rasa macam tak perlu nak kuar umah sebab tak penting sangat pun, so ecok after habis keja, kita kuar cari buah kurma plus bahan nak masak untuk sahur pula ;) ye, aku tak masak okei. ahaha.

see u later readers! nanti kita update lagi ;)


You Might Also Like

2 comments

  1. alahai,pening kan nak pk nak makan apa time buka... akak hari ni masak tomyam je, sume akak campak dalam 1 periuk pas tu akak asing yg x pedas sikit tok anak2,.. mudah untuk yg tebal sifat 'm' macam akak ni..

    ReplyDelete
  2. Happy fasting! nice to know u :)

    reeneeraaid.blogspot.com

    ReplyDelete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images