budu? apa itu budu?

June 13, 2012

budu!? stupid people! apapasal ko kuangajaq kata bodoh ar!? see, kalau salah dengar boleh jadi lain maksudnya, kan. ada sesetengah orang sabah mungkin ada yang pernah dengar perkataan budu ni, dan ada juga yang tak.

bagi aku, budu bila di sebut, dekat² dengan perkataan bodoh. bodoh means, tak pandai. macam tu la. kalau pemahaman aku tentang budu ni, is bodoh. :D

bengang juga dulu suami kata budu,  aku ingat bodoh. apasal suami cakap bodoh. :P
nak dijadikan story, baru² ni kawan ofic bercuti ke kelantan, bawa balik cenderamata untuk kengkawan, dia bagi keropok dan satu botol kecik.

ar yang ni.
gambo pinjam prof. google


oficmate : na yatie. untuk ko.
aku : ok, thanks......erk, apa ni? (sambil pegang botol kecik mcm atas tu)
oficmate : budu la. ko tak pandai makan budu ka?
aku : eh...apa ni, aku tak pandai makan la. tapi tak pe la, thanks ya.

ok, aku bawa balik je la. suami mesti pandai makan. kan semenanjung mari :P

kat umah:

aku : syasya, ko pandai makan ka ni budu? bau lain macam ja. tak suka la.
syasya : kejap, kita try. campur lada sikit. lada sebutan sabah. lada mean cili api :P
aku : ok...  try punya try, erk...sedap la...ahahaha..
syasya : sedap pula kan. mcm rasa belacan jak pun.

aku : oh ok, tambah lagi sikit. tak cukup ni nak cicah dengan ikan. hehe

suami : tu la, cakap la budu tak sedap. huh!

ahahaha. kesimpulan dari true story is, jangan sombong dan ego nak rasa sesuatu makanan. tak rugi nak rasa. and for sure, kena dengar cakap suami :P hehe. budu da habis kat umah, kena wajib minta adik² ipar hantar mai sabah. yang penting is, nak budu cap yang sama dengan kawan bg hari tu :P

sekian, cerita budu dari aku :P

You Might Also Like

4 comments

  1. budu dimakan bersama tempoyak dan cili api mmg awesome!!! kan2... hehe

    ReplyDelete
  2. @deno

    :d deno, part tempoyak belum rasa lagi. kat kota kinabalu ni tak tahu mana nak cari makanan ni. :)

    ReplyDelete
  3. Belum pernah lagi makan budu :D hee

    ReplyDelete
  4. huhu.. budu dr kelantan.. huhu.. best la jugak..tp jrg jugak mkn.. tempoyak buleh buat sdri puan gojes.. guna durian.. letak cili yg ditumbuk.. n gaul.. letak lah, grm n gula sedit.. best.. biasa mak sy guna durian yg masih elok.. kalu mkn kat kedai tempoyak dia rs masam.. huhu

    ReplyDelete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images