#random post number four

March 12, 2012

assalam blogie,

ntah nak kata ke tak sebenarnya, sebab. bila kita ada perasan kemanusian, kita perlu tidak utk tidak memperkatakan tentang org lain. tp, i was thinking, jika ada org lain yg tidak punya itu utk memperkatakan tentang org kepada pihak yang lain. erti kata lain is, orang ke tiga. tak sesuai syg. 

adakah layak utk aku katakan, org ini adalah dalam kategori tiada perasaan? sedangkan bila kita sebut perkataan 'orang' atau 'manusia', sediamaklum, manusia itu telah dibezakan olehNya melalui akal dan fikirannya jika nak dibandingkan dengan 'haiwan' atau lebih sentapnya is 'binatang'. itu lah bezanya antara manusia yg berakal dengan binatang yang tidak punya akal fikiran. atau mungkin perasaan org yang suka memperkatakan tentang org lain ini, perasaanya sudah telah tiada? dek sebab aper?

ar, mesti ada sebab kan? kita tidak akan melakukan sesuatu tanpa sebab. contohnya, my bos tidak akan pernah nak marah tetiba je staff beliau, jika tidak ada sesuatu yg buat  beliau marah. ar..senangkan? example mudah is? 

bos : Yatie, engkau da siapkan minit hari tu?
yatie : in progress bos..masih thinking² about nak buat mcm mana ... bla bla bla
bos : masyaAllah yatie.....(bos marah)
yatie : ok, tgh nak siapkan la ni
bos : fb jak ko tau! (bos marah sentap menyentap da ni)
yatie : bkn fb bos, blog je :P

ar...example yg sgt mudah. bos marah sebab aku tak siapkan minit. itu sebabnya. maknanya, itu aku kena terima la. utk kebaikan dimasa hadapan is, kena siapkan kerja sebelum gatal tangan nak blogwalking. bos pun ada blog..lalalala

tp, ada juga sesetengah bos is, marah bukan pasal aper. sebab org lain telah memperkatakan sesuatu yg tidak baik sebelum sesuatu yg baik itu telah berlaku itu tidak dapat dilihat dgn mata kasar. i mean, backdated. tp, bila sudah di campur tolak bahagia, kali dan darab. korg rasa, sapa bos nak percaya? tepuk dada tanya selera, korg makan aper td? hehe

and yes, berbalik dengan orang yg tidak ada perasaan ini, nasihatnya satu sahaja. tidak banyak tidak juga sikit. bawa²lah bertenang. tgk keadaan sekeliling sebelum memperkatakan tentang sesuatu. tidak semua perkara akan membawa kepada kebaikan pada orang lain atau diri sendiri bila telah memperkatakan sesuatu yang tidak  baik tentang orang lain. 

jangan syg. kita hanya hidup sementara di dunia ini. hanya pinjaman semata². tak nak la, bila kita sibuk memperkatakan tentang orang lain, tp ianya seolah² akan merujuk balik pada diri kita sendiri.

astagfirullahalzim...

pesanan nota kaki dan tangan :
kadang² aku perlukan ketenangan dan berfikir, adakah perlu utk memperkatakan sesuatu yang akan menyakitkan hati org lain. atau memburukkan nama orang lain, hanya semata² tanggunggjawab aku sendiri telah aku abaikan. seharusnya, aku tahu dimana aku berpijak dan aku tahu tanpa mereka di sisi aku, aku tidak akan pernah berjaya untuk mengenali siapa aku, kemampuan aku dan siapa aku dimata orang lain.

bertenang seketika ye wahai sahabat. entri tanpa edit.

You Might Also Like

2 comments

  1. I pernah experience bebenda camni dulu. Pasal hal kat tempat keje. Hm, tapi dah taknak ingat apa2. Nak padam semuanya bersih2. If ingat, hati saket, jiwa sedih, kecewa. Sampai sekarang rasa saketnya.

    Semuanya tak boleh lupa bila ingat perilaku orang yang macam takde perasaan & perikemanusiaan tu. But it's okeyyy! Now memory & kesakitan tu dah beransur hilang siket2 :)

    ReplyDelete
  2. hehe..btl tu liyaa. org yg tak de perasaan mcm ni, pttnya jgn di layan sgt. dilayan sgt makin pula jadinya tak de perasaan.

    now, i try my best to ignore this kinder people. buat sakit kepala je memikirkannya. org yg tak de perasaan ni pula, make do now je..hehe..

    mesti tension kan :)

    ReplyDelete

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images