Posts

Showing posts from March, 2012

Semangat Earth Hour

Image
taniah buat mereka yg menyokong 'earth hour'. apa itu earth hour? simplenya 'keprihatinan kita terhadap isu pemanasan global'. utk menyokong, satu jam sahaja diperlukan. nak buat ape? come matikan segala peralatan elektrik yg kita sedia maklum gunakan (^^) JOM matikan sekarang!

DiGi WWWOW Awards 2012

Image
huhu. rasa riak dan angkuh nak join sama sebenarnya. dan rasa da berangan² nak menang gitu. dan rasa mcm, oh ya aku menang! hehe. tp apakan daya, kena sedarkan diri sendiri la jwpnya. blog tepi kaki lima like mine ni, lalu lalang kat blog femes je la mampu ;( sob². tapi tak pe, nak bgtau juga yg aku akan vote mrk² yg like to be a winner utk kategori² yg telahpun disenaraikan utk dipertandingkan bagi tahun ini pula:- 1. ASTRO Top Online Over-Achiever Under 15
2. Nuffnang Fave Makan-Makan Expert 2012
3. Nuffnang Fave Kay Poh 2012
4. Lowyat.net Fave Tech Head 2012
5. Says.my Online Shop of the Year 2012
6. Nuffnang Blogger of The Year 2012
7. Google Most Inspiring Internet for Good Award 2012
8. Innity Funniest Video of The Year 2012
9. InMobi Mobile Short Film of The Year 2012
10. Malaysiakini PhotoJournalist of The Year 2012
11. MSN Breakthrough Star Performer of The Year 2012
12. Yahoo! Social Media Gathering of The Year 2012
13. Mudah.my Most Promising Webpreneur of the Year 2012
14. S…

penyakit keturunan?

Image
punya latarbelakang keluarga yg ada mengalami penyakit kencing manis, darah tinggi? kolestrol or penyakit² lain? mai baca info yg aku sharing ni. kot² blh mengelak kan. kakak ipar kata, if ada keluarga yg belatarbelakangkan penyakit² yg mcm aku mention tu, mungkin 1% dari 10% akan ada dlm diri kita. minta²lah dijauhkan. mungkin kebetulan, (tak tahula) sebab sista punya ada background yg sama. (^^) so, to sista. come read some (^^)


Mengelak Dari Kencing Manis (Diabetes)  Mengetahui cara mengelak atau menghindari kencing manis adalah lebih berharga dari mencari rawatan. Dgn mengetahui bahawa kencing manis adalah di tangga paling teratas penyakit yg boleh menyebabkan kematian, mengambil langkah menghindari dari mendapat kencing manis adalah kritikal. Ini adalah penting lebih lagi jika anda terdedah kepada faktor resiko yg membuatkan anda calon kepada penyakit tersebut.
♥ Pastikan berat badan yg sihat. Kebanyakan pesakit kencing manis adalah mereka yg punya masalah berat badan. Berat…

saya pengguna celcom broadband

Image
adoi, geram btl la! nampak gayanya kena mininumkan penggunaan tenet starting today. tup tup dapat msj semalam, volume speed pakcik celcom ni da tamat. huhu. tarikh tamat tempoh on 9, nak topup tambah volume, i was thinking nnti nak kena topup sambung hayatnya lg after that.(ish bekira sungguh) :P. geram btl la. tak de nya nak jadi blogger tegar kalau lagu ni je tenet aku. huhu. pasrah btl la. ;(

taniah buat Liyana dan Scha

Image
hey hello hi blogie (^^)
hepi weekend and hepi april fool tomorrow coming :P 
hapely, tidak terlambat nak say congratulation buat pasangan yg baru je bertunang iaitu cik liyana jasmay dan tunang. awak sgt comel syg (^^). encik tunang pun cute je (^^). zaman den tak de nya tunang tunang bagai ni. nikah terus :P 

















and congratulation sama buat pasangan Schawal yg akan to be bride and groom on mei ini. taniah ye. betul ar kata zizan melodi tu, tahun ni agaknya tahun musim bertunang tunangan. tahun lalu musim kawen mengawen. musim  cerai berai pun ada gak (^^) ade ade je :P
gambo taken : schawal fb

#post random number sepuluh

Image
assalam dear blogie (^^)
ar, ada yg nntikan entri baru gojes blog? hehe..minta ampun minta maaf, i was buzy lately. blogwalking mmg satu dua blog je :(

















ar itu aku (tipu :P) so, jgn tak jenguk blog ni sayang sayangku. aku sedih nanti..sob sob.
stop kat sini. bai!

hukum karma?

Image
malam blogie (^^)
ntahlah nak kata ke tak. tp, kalau tak kata, rasa mcm besepah sepah pula kat minda aku yg tak berapa nak cerdik ni. 
sapa percaya pada hukum karma? okei, aku ckp sahaja. tp tak tahu pun apa erti sebenar hukum karma itu.
pemahaman aku tentang itu adalah. if someone buat jahat, and sure pasti akan ada balasannya. tidak hari ini, mungkin ecok. ecok lusa dan seterusnya. bila tiba pembalasannya. itulah dinamanya hukum karma. is that true kengkawan?
how to believe kan. ada tak org mencuri, mengaku dia mencuri?
but i belip is, tidak akan ada sesuatu yg buruk akan terjadi jika ianya telah di takdirkan utk ianya berlaku *ok, melalut yes i am (^^)
selamat malam gojes, yes i'm gojes :P

#post random number sembilan

petang blogie,
so sori petang baru nak update blog. ok, aku sedih hari ini sebab tadi pagi cek earn nuffy, takat rm0.50 je naik :( dan mmg sedih sgt pasal itu :P tp, aku masih mampu tersenyum bah ni..ahaha.. ok, gurau sahaja. aku bz la ni. nnti update lagi ya..bai!

taniah buat irma dan rezza

Image
u are such beautiful indeed

sumber : abg nara aku (^^)

coffee prince korean drama

Image
huhu. malam weekend mmg malam yg selalu ku nanti²kan (^^). best je kan. blh blogwalking sampai mata lebam :P itu pun kalau mr celcom broadband tak jadi mr celcom berukband. makanya, terbantut la segala²nya (^^)
hari tu, aku da hbs tgk drama korean 'full house' (^^), now dan starting mlm ni, aku layan pula 'coffee prince'. ye tahu, mmg aku ketinggalan pun. budak² lain mmg da katam pun tgk kan..sob².tak pe..yg penting aku dpt tgk full drama ni :P korg jgn jeles (^^) and also blogwalking dgn korang. nite!

tutorial iklan banner berlink tepi blog

Image
tutorial, for akak safifdesign. sharing is caring. before that, akak kena register kat sini dulu (photobucket) then, ikut step yg saya bagi kat bawah (^^) good luck!

- upload
- select photos and videos
- upload complete
 - scrol down (image dibawah akan kelihatan)













(jgn tick apa²)  - klik save and continue to my album

when u done, akan keluar image spt dibawah pula





















- copy code dalam 'HTML code'

next step

- pi 'add gadget' (cari gambar spt di bawah)








- klik '+'
- paste code tadi
- klik 'rich text'
- klik image yg muncul spt image dibawah
- klik 'CreateLink' (no. 1)
- letak address blog kat dalam tu (no. 2)
- save and siap (^^)






















*nak tambah iklan lain pula, copy code dan paste kat bawah coding 1st td. iklan akan berada dalam kolum yg sama (^^)

good luck kakak! tak faham, tanya tau (^^)

tutorial tukar warna post entry

Image
pegi template -> edit html -> proceed -> (tik dlm kotak) expand widget templates

ctrl + f cari code dibawah ni


.post {
margin: .4em 0 2.5em;
padding-bottom: 1.5em;
border: dotted #FFAFF6 1px;
background: white;
}

tulisan berwarna merah tu, akak tukar dgn warna akak suka (^^)

save n u done (^^)

Ini Link Saya.. Sila Promote! #update

hi blogie,
entri ni saya buat utk mrk yg datangnya dari mak dara blog dgn segmen beliau "Ini Link Saya..Sila Promote!". oh yes, mrk yg datangnya dari blog mak dara, please leave ur jejak here okei. and i will find out korang lepas ni. easy come kan (^__^). bukan ape, sometimes kotak 'Pusat Pengaduan Awam' gojes blog merajuk dan melarikan diri seketika. ntah lah kenapa. ok, jumpa korg malam ni. aku akan bersarang utk korg yg ada kat sini (^___^)

hai korang, update terkini for blogie yg join segmen mak dara atas tu, and sudah berada dalam senarai gojes blog sama. and i will terjah korang hari ini! ahahah..bai!



notamanjaku | notamanjaku |nurul-izwa | ladybirdakaluply | prettywriteiranadhiraversion | nabilamedan-taipmenaip | azlinamy-bigeyes | mialiana | dabelaa | crystlirish |memorifd |nraihana | mynameisaimii | eerashera | kayyana85 | queenofbuttefly | masrinasidek | blueranger-theonlyone | puangojes | lieynanilaz | yanayassin

sumber : mak dara

ARWENDANISH 1ST GIVEAWAY

Image
punya blog?  mari sini join segmen yg mewah dgn hadiah.  sapa nak hadiah yg mewah pula?  ar mari klik banner (^^)

the banner

the syarat² i'm done ya tuan blog (^^)

nak tag:

D'nyuesyasyajohanLL cool J

GOOD LUCK (^^)

*hepi incoming birthday puan segmen (^^)

tutorial letak iklan tepi blog

Image
morning blogie (^^)


pagi lagi da buat tutorial for akak safif design. so, i'm sharing with akak safif also blogger lain kalau nak..hehe..tp, sapa da otai2 tu, huhu. blog ni cuma blog kaki lima je yg tak layak pun nak di ziarah..sob sob. (^^) merajuk sat..ahaha..so, akak safif tak reti tanya lagi ye (^^) jom!

 iklan banner look like iklan comel atas ni (^^)
the step tutorial
pegi klik design
then layout

then add gadget like gambar kat bawah

 done? cari picture the klik "+"

keluar gambar like bawah ni pula, klik browse. cari image yg kita nak

if u done akak safif,  tgk image iklan ada kat sana  then akak letak address url kat kotak "link" spt dibawah ni
selesai letak link? then save
then u are done (^^) jgn lupa letak title example our "sponsor" ke aper ke (^^)
*pssst, akak. ni cara 1 tau. ada cari lain use code photobucket. tu pun senang giler. (^^) nnti saya buat tutorial yg tu pula utk akak okei ;)

#post random number lapan

Image
petang blogie.
aku maigrain. ok tu je nak ckp. bai ~ sob sob ~


tutorial letak banner berlink

Image
new post


 klik insert image mcm kat atas 
dan akan keluar spt image di bawah 
bila da keluar, akan klik tu choose files dan select gambar apa akak nak


 bila da choose, akan keluar spt image atas ni pula
klik image spt di number 1. make sure ada lingkaran warna biru tu keluar dan 
klik selected spt di number 2

 when u done, akak akan nampak gambar kat atas pula berada spt di atas
dan follow spt di bawah


 akak kena klik semula gambar spt di image 1 tu 
dan klik spt gambar no. 2 tu ye
dan akak akan nampak spt gambar di bawah pula


tgk step no. 1 tu, akak letak link address akak. tgk address yg akak nampak tu
dan klik ok


when u done kak, akak klik gambar tu semula spt di atas..dan akan nampak address tu spt gambar di atas. 
bila da nampak mcm tu, akak blh la publish
and akak doen with that (^____^)
hehe
dan selesai

Amukan Pocong!

Image
malam blogie (^^)

hari ni hari khamis, malam jumaat kan? hehe..ar ada yg suke ke malam jumaat? ehem². ok lupakan :)

dulu masa kecik², selalu je dgr org tua kata, jgn keluar malam jumaat. malam jumaat ada hantu. betulkan? ar, sapa tak pernah dgr mcm tu. tak tahu la den nak menjawapnya :P but this one, nak bgtau, jangan lupa tgk amukan pocong akan yg mengantikan drama santau merasuk yg da habis tu. santau merasuk pun best juga. da tgh² cerita sebenarnya baru best :P ala, citer melayu mmg semua mcm tu..hehe

ok, jgn lupa tgk. sat lagi nak main da :P jom baca sinopsis kat bawah :)


ni kalau jumpa di tengah² jalan raya, naya juga hidup :)

pocong je nak menjerit. tau²la buat org menjerit sama kat umah. saspended btl la


Sinopsis Amukan Pocong TV3
Mengisahkan Long Husin (Azhan Rani), seorang kaki judi dan dua orang rakannya sanggup melakukan apa sahaja sehingga membelakangkan syariat Islam dengan memuja kubur dan menggunakan khidmat bomoh Siam untuk mendapatkan gambaran mengenai nombor ekor…

blogshop The Puffy Clouds

Image
wei korang², termasuk liyaa sekali la. mai jenguk blogshop ni. lawa² bag dijual. takat ni aku cuma nampak bag je. ar sila terjah. aku suka, sebab ada pelangi kat blog ni :P

itu header yg comel takat ni. simple dimple. klik banner pelangi go tru empunya blog (^_^) nak join fb? klik awan putih kat bawah okei

datang, jangan tak datang

Telenovela Bella Calamidades Tv3

Image
Danna Garcia sbg Dolores “Lola” Carrero
sapa tgk telenovela ni, sila angkat kaki dan tangan korang sekaran :). ni kalau tgk blh jadi addict ni. mmg pack la jadual kakak ipar kat umah. bila da tahu jadual sendiri, mmg depan tv lah jawapnya. bukan sorg, tp ber geng dgn mama aka mama mentua. ar, siapla korang. mmg tak kan pindah rancangan punya.

citer ni bestkan? kalau cuti mmg wajib tgk juga ni. tp tau²lah tenet setakat pakai berukband yg tak mcm beruk pun, lagi laju beruk tu dari berukband aku tu. setakat nak update blog dan fisbuk mmg sesuai ar pakai berukband ni. tp kalau nak layan game online, korean drama plus drama yg korg minat, mmg tak sesuai sungguh berukband ni dari biasa. mmg sgt² menghampakan utk aku yg hanya bayar rm18.00 for weekly dan monthly for rm50.00. huhu.

berangan juga nak dptkan tenet yg lebih laju dari biasa.huhu..sapa tgk tele ni, aku nak bgtau korg. aku suka citer ni (^^) tu je..bai!

pengacara baru program jalan-jalan cari makan

Image
good morning blogie!

akhirnya. yg ditunggu telah pun tiba. sebagai peminat rancangan jalan-jalan cari makan tv3, dan mengikuti perkembangan program ni kat fan page facebook mereka dan sekarang kurang mengikuti setelah pengacara qi kabarnya dipecat dari program tersebut dan digantikan dgn pengacara baru yg telah ada tu, nampak gayanya hos baru ini mendapat kritikan yg cukup hebat dari para peminat.

rata² yg mengomen kata suh tukar hos baru. hos skg ni kontrol lawa la, kontrol macho la. dan ada juga yg komen pedas giler dari pedas cili api. tak caya, apa kata korg like fan page jalan² cari makan yg tak berapa nak tonjolkan bab makan pun skg ni. asyik² dgn candidnya je.


la ni, taniah pada encek suami yg akan mengambil alih tugas qi for a while..hehe..*kat umah aku je la..ahaha


apa pun² tv3 hopely jgn kecik hati ye. as a peminat rancangan ni, korg mmg harus dan perlu lebih terbuka dengan kritikan² mcm tu. org ckp, kritikan membina bah tu. agar program ni lebih maju ke depan dan akan sen…

#post random ke tujuh

Image
hey hello hi blogie..
serius nak kata, since pagi till petang td maigrain datang menziarah. mmg tak blh nak befikir apa sebenarnya. rasa mcm nak hentak kepala kat lantai. terus tak bangun² dan tak perlu nak fikir apa² :P serius tak tipu. la ni aku masih rasa sakit kat ubun² kepala. adohai, kenapa la boleh sakit ni. tiba² je. 
ni la kot penangan kekejutan keje yg akan ditinggalkan oleh cik puan ibu peknen. sob²..i'm gonna miss cik puan mimi yg akan bercuti bersalin for 3 month. ok, sedih. but yg tak bestnya is, kena tanggung keje² cik puan mimi. da la keje kena deal sana sini. gerun la wei. tu ar, sebelum ni belagak dan angkuh terror bagai. and now, hanya tinggal beberapa hari dan 2 day next week utk lepaking with this mama. sob sob. aku sedih lagi :(
pagi td, da start buat keje cik mama. bos pun da separuh give it to me half keje cik mama. kekejutan punya pasal, teduduk temenung seketika sama. nak buat apa ni erk. ar..ambik ko yatie. rasakan. :(
ok, saya budak baru belajar bos (^…

the blogshop

Image
aku suka blog ni. sebab ada awan. korg ada? tak de kan?
ar..jom singgah sini (^^)



budak perempuan suka benda yang comel loteh (^^)

Image
budak² pompuan suka benda² yg comelkan. tak kiralah budak pompuan ke, mama budak ke, mama orang ke, mama suami orang ke. pasti suka benda² yg comel loteh mcm kat bawah tu kan. 
makanya, td ke tamma belikan mama punya ubat (hehe), grap 5 sekali kerongsang comel loteh ni. offer 10% tu. harga asal 1 kerongsang is rm2.50. beli 5 dpt rm10.00. :P agak² berbaloi tak harga tu? kalau buat bisness sendiri kot² ada org nak beli tak erk.


satu da pakai terus :P

Raih peluang di Myanmar #1

Raih peluang di Myanmar Oleh Hafiz Ithnin
hafizithnin@hmetro.com.my


MALAYAN Banking Bhd (Maybank) berhasrat meneroka peluang perniagaan di Myanmar selepas melihat negara berkenaan mempunyai perkembangan ekonomi menarik apabila mampu mencatatkan RM122.5 bilion Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).
Bagaimanapun, bank berkenaan tidak menetapkan sebarang tempoh bagi membuka cawangan terbarunya di sana.

Ketika ini, terdapat 16 wakil bank asing di negara berkenaan termasuk Maybank dan masih menunggu kelulusan pihak berkuasa negara berkenaan untuk membolehkan bank luar negara membuka cawangan di sana.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, hasrat itu dikemukakan apabila pihaknya dapat bekerjasama dengan empat bank di Myanmar untuk operasi transaksi kewangan dari Malaysia sekali gus memperkenalkan Maybank Money Express (MME) dengan empat rakan niaga barunya itu.

Katanya, hasil usaha sama dengan empat bank Myanmar iaitu Bank Pembangunan Asia…

kesejukan ditengahari?

Image
adoi. apa la ba ni. dari kemarin berat jak kepala. hari ni encek suami pula yg terbaring. demam panas. badan da berpeluh². la ni, selimut da 5 lapis kesejukan. sejuk² di tengahari? mmm...

semoga cepat sembuh suamiku (^^)

*tido sat..pening kepala..

Even Better Makeup - Medium/Deep

Image
morning blogie,


"Mari belajar menerusi video bagaimana caranya untuk menghilangkan bintik hitam dan menyamakan warna tona kulit yang tidak sekata dengan Clinique Even Better Makeup SPF15/PA++" - Beatifulnara






apa itu webmaster tools?

apa itu webmaster? ntah, tp aku daftar
apa itu sitemap? lagi la tak reti apa. tp da letak apa yg ptt and status is pending. 
agak² korang, apa bendalah semua ni. akteli, aku tu nak cari tutorial yg orang kata boleh mempercepatkan carian kat google. nak la kununn² blog aku ni menjadi one of carian fasting :P then jumpa webmaster ni. then aku daftar. before this, aku rasa aku da pernah buat. then rasa mcm sangsi my heart je. aku delete :P bila da rasa nak starting semula. aku gelabah. erk, btl ke tidak caranya aku buat tu :( sob²..rasa pelik semcm je.
fyna, tolong aku! sob sob :P

meroyan ke aper?

Image
sakit aku, tp sakit juga rasanya bila ada yg mula terasa. erk, meroyan ke ape masih nak ingat bekas tunang yg skg da sah dan sahih jadi laki org. huhu. ini tak boleh jadi ni. adoi cik kak. hidup ni indah je bah. kalau nak menambah indahnya lagi, kasi tambah saja bah. jgn ditambah dgn perkara yg bukan², yg tak nampak indah lagi..adoi..sabah sd aku ckp :P
ni nak ckp juga pasal cik aishah yg dulunya pernah menjadi tunang pada cik ally iskandar yg pernah also memangku kekasih hati aku tu (ceh). da pernah dan telah pernah dan telah status bekas tunangan kan. but dikabarkan oleh blogger² lain, cik aishah ni menguploadkan gambar beliau ketika dan di saat detik²nya bertunang dgn ally. 
motif? ntah pula. siap letak nama pada album tersebut..‘BitterSweetSour’ dengan penerangan album itu sebagai ‘Say whatever u want, Allah has better plan to run :)’.
oh ok..suka hati beliau la kan. yg penting is, benda² mcm ni tak menganggu hubungan cik abg ally dan cik puan farah lee yg comel dari biasa :)

buang Subscribe to : Posts (Atom) blogspot

duduk rumah time sick²y mcm ni bukan masanya nak berhenti berehat (^.^) apatah lagi jika blogger tak berapa berjaya ni tak kira siang dan malam asyik dgn blog comel beliau *wa angkuh ayat itu..hehe..so, i just wanna sharing dgn korg. 2 tutorial yg aku baru berjaya buat. as usual, bukan tutorial dari aku pun. tp, apa salahnya sharing dgn korg pula kan :P
Hilangkan "Subscribe to : Posts  (Atom)"
nak hilangkan Subscribe to : Posts  (Atom), korang ctrl + f cari ayat kat bawah ni <!-- feed links-->
    <b:include name='feedLinks'/> 
bila da jumpa. korang copy benda kat bawah ni pula dan gantikan dgn kat atas tu.
<!-- feed links
    <b:include name='feedLinks'/>   -->
ar mudah saja kan?
selamat mencuba ya!

uhuk² status

Image
i'm sick and pray for me

konsert pengenalan mentor 6

wanie - ferhad - okei. serius aku suka suara dia. hopely ada yg sudi mengundi wanie. sabahan!
kj - adam - ingatkan nak bawa lagu yg berentak rancak. da adam pilih yg pandai nyanyi siap menari. ni tak, da hbs nyanyi baru la kuar part menari. adoi..tak kan takut semput kot..huhu..
caroline - ella - oh ok. tak tahu la kalau korg setuju gedik semcm je mentor dan protege. tidak! suara? ntah. mungkin caroline da biasa bw lagu english kot. tgkla..apa akan jadi for next² konsert pula :P
ana suhada - ramlah ram - wa..sabah juga :P okei. hijau erk. mungkin boleh kot warna lain si ana ni pakai. lagu tu mantap wei and of my fav song okei. suara? mantap juga tu. hehe
zatul - ogy ahmad daud - oh mak gayah!!! takut aku baju minah ni koyak wei. apasal over sgt ni..tidak!!! pengsan seketika tgk persembahan minah ni..tidak!!! lari cepat lari!
anas - faizal tahir - oh mak ai..ramainya penyokong. jerit² tu tak sakit tekak ke geng² bas sekolah wei..hehe..rambut da mcm hafiz awan nano la pula. :) panjang lebar …

wanie mentor 6 performance

Image
wa tekejut juga wanie ni org sabah rupanya :) kalau gitu proud to be sabahan. hehe..ni la kalau tak ikut sgt stori board pasal mentor. apa pun, suara wanie sgt² best. tak sangka dpt bawa lagu lagenda. i like that song okei ;)


good luck to u!

65 Blog Malaysia Pilihan Intrend #theunfoldedblog

Image

65 Blog Malaysia Pilihan Intrend #volgogombakandstyle

Image

65 Blog Malaysia Pilihan Intrend #the-kins

Image

65 Blog Malaysia Pilihan Intrend #mylookbooks

Image