Pendaftaran Blog di Carian Google buat Newbie

November 22, 2011

memandangkan blog ni masih fresh. dan i hope so tak de masalah lagi dgn post title yang tak sama dgn apa yg tertera kat url address bar tu, hope so i think. and blog ni akan di daftarkan secara rasminya kat carian google. even sebenarnya aku tak reti pun blog ni should or not nak letak kat carian google, tp memandangkan pengalaman org kata buat kita matured, aku kena akui juga, blog for blogger harus letak dalam carian google. itu pun kalau korg nak blog engkorg di cari org. kalau tak, mungkin tak pe kot..hehe :P

1st at all, kena buat step mcm tu mcm ni. aku pun tak reti sgt, sbb byk step kena buat..tp atas usaha cari sendiri jawapnya. jumpa juga tutorial daftar blog tu kat kat blog CikTom. (readers lain pun boleh buat ya) ^__^

Cara untuk mendaftar blog ke google;

STEP 1

Buka browser dan kunjungilah website; http://www.google.com/addurl/

STEP 2

Apabila sudah berada pada halaman pendaftaran ada beberapa langkah yang harus dilakukan iaitu dengan mengisi form yang disediakan;

URL: Isi dengan URL blog anda.

Comments: Isi dengan keyword (kata kunci) yang berhubungan dengan blog korang.

Word verification: Isi dengan huruf pengesahan yang diberikan.

STEP 3

Kemudian, klik Add URL. Selesai.

jom try sama. hopely berjaya dgn jayanya :)

You Might Also Like

0 comments

Roda surih ganti dakwat,.
Terima kasih sudi melawat.

with <3 PuanGojes

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images